28 Δεκεμβρίου 2011

Φως στις δηλώσεις Γιλμάζ ζήτησε ο Στ.Δήμας από τον Τούρκο ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας
Αθήνα
Το θέμα των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ περί πυρκαγιών στα ελληνικά δάση όσο παραμένει αδιερεύνητο «δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου ΥΠΕΞ για να προσκαλέσει τον κ. Δήμα στην ετήσια Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, που συνεχίζεται την Πέμπτη στην Αδριανούπολη. 

Ο κ. Δήμας αναφερόμενος στο ζήτημα των δηλώσεων Γιλμάζ είπε στον Τούρκο υπουργό ότι «η διαλεύκανση της υπόθεσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις» για να συμπληρώσει ότι το θέμα αυτό, «ενόσω παραμένει αδιερεύνητο, δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών». 

Σε ότι αφορά στη σύνοδο της Αδριανούπολης, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη συνάντηση αλλά, όπως εξήγησε στον κ. Νταβούτογλου, δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να αποδεχθεί την πρόσκλησή του λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τέλος, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν στο προσεχές μέλλον, ανάλογα με το πρόγραμμά τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ