24 Δεκεμβρίου 2011

Στους δρόμους κατά του Πούτιν και πάλι οι Ρώσοι πολίτες

Οι διαδηλώσεις της 10ης Δεκεμβρίου ήταν οι πιο ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
 
Μόσχα, Ρωσία
Νέες, ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιούνται το Σάββατο στην Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Χιλιάδες Ρώσοι έχουν κατέβει στους δρόμους, αντιδρώντας για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας φαινόμενα νοθείας.

Σχεδόν 22.000 άνθρωποι βρίσκονταν ήδη στο κέντρο της Μόσχας λίγο μετά από τις 12:00 ώρα Ελλάδος, την ώρα που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η σημερινή διαδήλωση της ρωσικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ, καταγγέλλοντας νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, προκαλώντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας χωρίς προηγούμενο από την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία το 2000.

Στην προηγούμενη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στις 10 Δεκεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί από 50.000 μέχρι 80.000 άτομα.

Ο συγγραφέας Μπόρις Ακούνιν ήταν από τους πρώτους που μίλησε στο πλήθος.

«Θέλετε ο Πούτιν να είναι και πάλι πρόεδρός μας;» ρώτησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναξαν «Όχι!».

Στη διαδήλωση συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Μόνο στην ρωσική πρωτεύουσα, οι διοργανωτές αναμένουν να κατέβουν στους δρόμους περίπου 50.000 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές ζητούν την επανάληψη των εκλογών που κέρδισε η Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν αρκούν.

Οι Αρχές έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την κινητοποίηση του Σαββάτου, η οποία διοργανώνεται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Σε γκρουπ στο Facebook περισσότερα από 47.000 άτομα έχουν δηλώσει ότι θα κατέβουν στους δρόμους. Ανάμεσά τους θα είναι και ο αντικυβερνητικός μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε συλληφθεί σε προηγούμενη διαδήλωση.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε να επανέλθουν οι άμεσες εκλογές για τους τοπικούς κυβερνήτες, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις «φωνές» των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους το τελευταίο διάστημα.

«Οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να είναι ειλικρινείς, διαφανείς, να απαντούν στις απαιτήσεις της νομιμότητας και της δικαιοσύνης» είπε πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι διαδηλωτές, πάντως, επιμένουν ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν αρκούν.