24 Δεκεμβρίου 2011

Bild: «Οι Ελληνες μας αφήνουν άφωνους» λέει η γερμανική εφημερίδα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς χρηματοδότες, αναφέρουν αρκετά Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία.

Το περιοδικό Focus σημειώνει ότι συμβαίνει αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν όλοι: από την ημέρα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση του Παπαδήμου δεν μπορεί προφανώς να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το δημοσίευμα έχει ως βάση τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο, που φέρεται να δηλώνει ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων προκειμένου να συζητήσει μαζί του την επίσπευση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει εκφραστεί επικριτικά για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και ότι ζητά επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Έντονες επικρίσεις σε βάρος του ελληνικού πολιτικού κόσμου εκφράζει και η εφημερίδα Bild, χαρακτηρίζοντας «δήλωση χρεοκοπίας» τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών.

«Οι Έλληνες φίλοι μας καταφέρνουν κάθε φορά με κάτι νέο να μας αφήνουν άφωνους. Οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται -και δικαίως- με σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι μισθοί στο δημόσιο περικόπτονται και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Η εξυγίανση της χώρας συνιστά ένα ζήτημα που μπορεί να διευθετηθεί μόνο εάν συμπράξουν όλοι, όμως οι πολιτικοί κάθονται πάνω σε περιουσίες αξίας εκατομμυρίων.» 

«Πώς θα ζητήσουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν εκατομμύρια κρυμμένα σε ελβετικές τράπεζες από τους πολίτες σκληρές θυσίες; Σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι χρειάζονται πρότυπα, που τους δείχνουν μια ηθική βασική γραμμή. Στην Ελλάδα αυτή η γραμμή ακούει στο όνομα: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.