26 Δεκεμβρίου 2011

Η παράλληλη πραγματικότητα της Β. Κορέας

«Ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ-ιλ γεννήθηκε στο μυστικό στρατόπεδο του όρους Παεκτού, στις 16 Φεβρουαρίου 31 Τζούχε* (1942), σε μία ιστορική περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείτο νέα πρόοδος στην κορεατική και την παγκόσμια επανάσταση», σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Κιμ που παρουσιάζεται στον επίσημο αγγλόφωνο διαδικτυακό τόπο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.
Τα επίσημα βιβλία του βορειοκορεατικού καθεστώτος εμπλουτίζουν μάλιστα με μυθολογικού χαρακτήρα λεπτομέρειες την παραπάνω εκδοχή για τη γέννησή του.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο «Αγαπητός Ηγέτης» γεννήθηκε σε μία ξύλινη καλύβα στο όρος Παεκτού, ιερό βουνό της επανάστασης, στο μυστικό στρατόπεδο που έστησε ο πατέρας του και αποτελούσε την καρδιά της κορεατικής αντίστασης στην ιαπωνική κατοχή, ενώ ένα χελιδόνι προανήγγειλε τη γέννησή του, την οποία γιόρτασε ο ουρανός με ένα λαμπρό αστέρι και ένα διπλό ουράνιο τόξο.
Τρομοκρατία, κονιάκ και κινηματογράφος
Όταν ο Κιμ Γιονγκ-ιλ ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, η οικονομία κατέρρεε λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και της απώλειας των παραδοσιακών εμπορικών εταίρων της χώρας. Η κακοδιαχείριση, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες και τις ασθενικές σοδειές υπολογίζεται ότι οδήγησαν στο θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την πείνα.
Υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι ο Κιμ διέταξε τη βομβιστική επίθεση της Ρανγκούν το 1983, με στόχο τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Τσουν Ντου-χουάν που επισκεπτόταν τη Βιρμανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 ανώτατοι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, καθώς και την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Korean Air το 1987 που προκάλεσε τον θάνατο 115 ανθρώπων.
Επίσης θεωρείται ύποπτος ότι είχε σχεδιάσει την απαγωγή Ιαπώνων ζητώντας λύτρα, ότι έκανε εμπόριο ναρκωτικών μέσω των πρεσβειών της Βόρειας Κορέας και ότι είχε μετατρέψει τη χώρα σε μεγάλο παραγωγό πλαστών νομισμάτων.
Εθεωρείτο λάτρης των γυναικών και πότης, σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του κύκλου που αργότερα εγκατέλειψαν τη χώρα. Φλέρταρε Ρωσίδες χορεύτριες και είχε συγκεντρώσει στην προσωπική του κάβα περισσότερα από 10.000 μπουκάλια κρασί, ενώ κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες από αστακούς και κονιάκ Hennessy VSOP.
Σύμφωνα με το BBC, ο Κονσταντίν Πουλινόβσκι, Ρώσος απεσταλμένος που ταξίδεψε με τον Κιμ με τρένο ανά τη Ρωσία, περιέγραφε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης παράγγελνε ζωντανούς αστακούς καθημερινά, οι οποίοι παραδίδονταν στο τρένο από αέρος, και τους οποίους έτρωγε με ασημένια ξυλάκια και τη συνοδεία αιθέριων θηλυκών υπάρξεων.
Θρυλική ήταν και η μανία του με τον κινηματογράφο. Φέρεται να είχε συλλογή από 20.000 βίντεο και DVD -από ταινίες του Χόλιγουντ μέχρι ιαπωνικά θρίλερ- ενώ η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν από τις αγαπημένες του ηθοποιούς. Το 1978 διέταξε την απαγωγή ενός από τους πλέον διάσημους τότε Νοτιοκορεάτες σκηνοθέτες, του Σιν Αανγκ-οκ και της ηθοποιού γυναίκας του Τσόι Εούν-χι. Βρίσκονταν υπό κράτηση χωριστά για πέντε χρόνια, στη συνέχεια επανενώθηκαν και τους ζητήθηκε να κάνουν ταινίες για το καθεστώς.
Ανάμεσα στις επτά ταινίες που έκαναν στη Βόρεια Κορέα ήταν το Pulgasari, μία κομμουνιστική εκδοχή του Godzilla και όνειρο του σινεφίλ Κιμ. Το ζεύγος τελικά κατάφερε να δραπετεύσει στη διάρκεια ταξιδιού στη Βιέννη το 1986.
Συνέχιση της δυναστείας
Οι πληροφορίες για τη ζωή του Κιμ ήταν αυστηρά ελεγχόμενες, αλλά ήταν γνωστό ότι είχε προβλήματα υγείας από το 2008, όταν φέρεται να υπέστη εγκεφαλικό.
Έκτοτε, υπήρχε έντονη φημολογία ως προς το πρόσωπο που θα τον διαδεχόταν. Το ερώτημα φαίνεται να απαντήθηκε όταν ο Κιμ διόρισε τον τρίτο και νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ουν σε ανώτατα αξιώματα στο συνέδριο του κυβερνώντος Κορεατικού Κόμματος των Εργατών, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Ο θάνατός του ήρθε τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν για μετάβαση της εξουσίας το 2012, έτος 101 Τζούχε, 100 δηλαδή χρόνια μετά τη γέννηση του Κιμ Ιλ-σουνγκ. Ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-ιλ, Κιμ Γιονγκ-ουν φέρεται να είναι απροετοίμαστος για την εξουσία, οπότε, σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, ο θείος του, Γιανγκ Σονγκ Θαέκ θα κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο όσο ο επίσημος διάδοχος προετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο του και εφόσον οι Βορειοκορεάτες συνεχίζουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παράλληλη πραγματικότητά τους.
*Χρονολόγηση με βάση το έτος γέννησης του «Μεγάλου Ηγέτη» Κιμ Ιλ-σουνγκ (1912) - Τζούχε είναι η πολιτική ιδεολογία της αυτάρκειας της Βόρειας Κορέας, το μεγάλο θεωρητικό επίτευγμά του, σύμφωνα με τη βορειοκορεατική προπαγάνδα.
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ