19 Νοεμβρίου 2011

Την παράδοση του Σαΐφ αλ-Ισλάμ στη Χάγη επιθυμεί ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου

Μια ακόμα εικόνα που μετέδωσαν τα λιβυκά Μέσα Ενημέρωσης με τον Σαΐφ αλ Ισλάμ (αριστερά)
Μια ακόμα εικόνα που μετέδωσαν τα λιβυκά Μέσα Ενημέρωσης με τον Σαΐφ αλ Ισλάμ (αριστερά)
Τρίπολη, Λιβύη
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Λιβύη για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις μετά από τη σύλληψη του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται από το Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Θα πάω στη Λιβύη για να συζητήσω πώς θα χειριστούμε το ζήτημα. Αλλά τα νέα είναι ότι ο Σαΐφ θα δικαστεί. Πότε και πώς, αυτό θα το συζητήσουμε» ανέφερε ο Μορένο-Οκάμπο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχει ήδη ένταλμα σύλληψης, επομένως οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με το Δικαστήριο. 

«Αν οι λιβυκές αρχές θεωρούν ότι μία δίκη σε εθνικό επίπεδο είναι η καλύτερη λύση, πρέπει να ζητήσουν από το ΔΠΔ η υπόθεση να μην γίνει δεκτή στη Χάγη, σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Φάντι ελ- Αμπντάλα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε ότι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ θα δικαστεί στην χώρα αντί να παραδοθεί στη Χάγη.

Αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο του λιβυκού δράματος. Θα τον δικάσουμε στην Λιβύη και θα δικαστεί από το λιβυκό νόμο για τα εγκλήματά του, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Σαμάμ.

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ αλ Αλάγκι, ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε στο Reuters ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ θα δικαστεί για εγκλήματα, που επισύρουν τη θανατική ποινή.

«Παρακίνησε άλλους να σκοτώσουν, καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, είχε συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφορικού στρατού» τόνισε ο αξιωματούχος (εκτιμά ότι δεν θα μετέχει στη νέα κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί σε λίγες μέρες).

«Όμως αυτά είναι μέρος, μόνον, του κατηγορητηρίου, που θα συντάξει ο γενικός εισαγγελέας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις λιβυκές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να παραδοθεί στη δικαιοσύνη ο γιος του Καντάφι.

Οι λιβυκές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Σαΐφ αλ- Ισλάμ θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη με σεβασμό στις αρχές μιας δίκαιης δίκης και σε πλήρη συνεργασία με το ΔΠΔ» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, επισήμανε ότι «είναι σπουδαίο ο Σαΐφ αλ Ισλάμ να έχει μια δίκη, που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές». 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις λιβυκές αρχές «ανθρώπινη μεταχείριση» για τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νικόλ Τόμπσον, είπε πάντως ότι η «Ουάσινγκτον δεν έχει τον τρόπο να επιβεβαιώσει με δικά της μέσα τη σύλληψη του γιου του Καντάφι», αλλά αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αποτελεί νέο βήμα προς την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.