19 Νοεμβρίου 2011

Οι Ελληνικές κοινότητες στη Νότια Αφρική


Ελληνικές και Νοτιοαφρικανικές σημαίες

Οι σχέσεις της Ελλάδος και του ελληνισμού με τη Νότια Αφρική και τους πολίτες της είναι άριστες. Εξάλλου η ιστορία μας έχει και κάποια κοινά σημεία. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς η Ελλάδα από τους Τούρκους, τετρακόσια χρόνια κυριαρχίας και καταπάτησης της ελευθερίας έθεσε σε δοκιμασία το λαό της Νότιας Αφρικής. Και όπως οι έλληνες έτσι και οι Νοτιοαφρικανοί προσπάθησαν να προστατέψουν την πολιτισμική της κληρονομιά και να κρατήσουν τον πόθο τους για ελευθερία, ζωντανό. Οι λαοί της Νότιας Αφρικής και της Ελλάδας αγαπούν την ομορφιά, έχουν πάθος για την ελευθερία, υψηλό αίσθημα πίστης και φιλίας, έντονο ενδιαφέρον για τη διαλεκτική, την πολιτική και τους νόμους, καθώς και έντονο το αίσθημα της προσωπικότητας. Αγαπούμε τη Νότια Αφρική. 

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως το Μάιο του 1941, όταν η Ελλάδα απειλούνταν από το Ναζισμό, δύο διμοιρίες Νοτιοαφρικανοί αλλά και Νοτιοαφρικανικές Αεροπορικές μοίρες βοήθησαν τους Έλληνες. Πολλοί μάλιστα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους και βρίσκονται θαμμένοι σε ελληνική γη, στο νεκροταφείο του Άλιμου στην Αθήνα.
 
Τα μεγαλύτερα και τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός αλλά και η ελληνοορθόδοξη Εκκλησία στη Νότια Αφρική, είναι η εγκληματικότητα. Η ασυδοσία των εγκληματικών στοιχείων και η αύξηση της εγκληματικότητας γίνεται η αιτία και η αφορμή της μετανάστευσης των πολιτών αυτής της χώρας και κατ’ επέκταση και του επαναπατρισμού των Ελλήνων.