23 Νοεμβρίου 2011

«Ο Σαμαράς πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει» επιμένει το Βερολίνο

Βερολίνο, Γερμανία
Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισαν με έμφαση ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης».

«Για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη πρέπει όλα τα κόμματα να δώσουν τη γραπτή τους συναίνεση και αυτό είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου ήταν πολύ καλές αλλά η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα άλλαξε τα δεδομένα και διέλυσε την εμπιστοσύνη στις αγορές».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε την Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ αφού όμως μεταρρυθμιστεί και σταθεροποιηθεί. Ποτέ η Γερμανία δεν θα απειλείσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» συνέχισε για να προσθέσει πως «το να μείνεις στην Ευρωζώνη σημαίνει και υποχρεώσεις».

Υποστήριξε επίσης ότι η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα με πρακτικό τρόπο, πρέπει όμως οι «υποχρεώσεις να είναι δεσμευτικες αλλα και ρεαλιστικές».

Κατέληξε, τέλος, λέγοντας πως «η έξοδος της από την Ευρωζώνη θα την οδηγήσει δεκαετίες πίσω και θα δημιουργήσει πρόβλημα σε άλλες χώρες».

Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων γιατί απαιτείται η υπογραφή Σαμαρά, ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης όταν έρθει στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι και δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters φέρεται να είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. 

»Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί... έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση».