18 Νοεμβρίου 2011

Ομολογία αποτυχίας Μπαρόζο ''SOS Πέσαμε στα βράχια''ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδέχθηκε σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο ότι ουσιαστικά απέτυχαν οι μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση.

Δυστυχώς, ομολόγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώξαμε, η ύφεση επιδεινώνεται, η κατανάλωση μειώνεται, οι δείκτες της ανεργίας σ' όλη την Ευρώπη θα επιδεινωθούν και η απασχολησιμότητα θα γνωρίσει και άλλη μείωση.

Ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ακόμη ότι οι ρυθμοί που κινούνται οι αγορές είναι πολύ πιο γρήγοροι από αυτούς που κινούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για την λήψη των άμεσων και απαραίτητων αποφάσεων και πρότεινε, ως εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους, την επιβολή μιας δικαιότερης φορολογίας στους ευρωπαίους πολίτες, την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων.

Για να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση από όλες τις χώρες, τόνισε σήμερα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Πραγματικά τώρα αντιμετωπίζουμε μια αληθινή συστημική κρίση η οποία απαιτεί ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει συμπληρωματικά και σημαντικά μέτρα", προειδιποίησε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Ο Μπαρόζο επισήμανε πως απαιτείται βαθύτερη οικονομική ενσωμάτωση ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης, χωρίς όμως να βρεθούν σε μειονεκτική θέση τα άλλα δέκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης των χωρών της ευρωζώνης και των οικονομικών τους στόχων θα ισχύσουν απο τον επόμενο μήνα.