21 Νοεμβρίου 2011

Ισπανία: Νίκη με απόλυτη πλειοψηφία για το Λαϊκό κόμμα

Ισπανία: Νίκη με απόλυτη πλειοψηφία για το Λαϊκό κόμμα

Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της Ισπανίας, κατακτώντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μαριάνο Ραχόι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, εν μέσω της λαίλαπας της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την αγανάκτηση των πολιτών στα ύψη. Εκλογικό «Βατερλό» για τον Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ηγήθηκε των Σοσιαλιστών στην κάλπη μετά την αποχώρηση του Χοσέ Θαπατέρο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών, στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο, ήδη, το 77% των ψήφων, το Λαϊκό κόμμα αυξάνει το ποσοστό του στο 44% του συνόλου των ψήφων. Την ίδια ώρα, το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει ποσοστό 29% των ψήφων. 

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου μεταδίδει εν τω μεταξύ ότι, περίπου στο 70% του συνόλου των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έχει 187 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει, πλέον, 109. 

Από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών προκύπτει  ότι σαφώς περισσότερα κόμματα - έως και  12,συνολικά- θα εισέλθουν στη νέα 350μελή Κάτω Βουλή. Μεταξύ άλλων  είναι:

-Το Κόμμα της περιφέρειας Καταλωνίας (το Ciu) θα κατακτήσει πιθανώς, τελικά, 16  έδρες. 

-Εντεκα έδρες (από 2 τώρα) θα έχει πιθανώς, τελικά, το αριστερό κόμμα «Ιζκουέρδα Ουνιδά» (το IU). 

-Εξι έδρες θα έχει πιθανώς, τελικά, το κόμμα των αριστερών Βάσκων «Amaiur». 

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες φαίνεται πως θα είναι χαμηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση έφθανε σε ποσοστό 57,63%, ενώ την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές ήταν 60,95%, σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της εφημερίδας El Pais.

Συνολικά 36 εκατομμύρια εκλογείς κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν με το σύστημα της αναλογικής 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές για τα τέσσερα επόμενα έτη. Τα εκλεγμένα σώματα θα συνεδριάσουν πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου και γύρω στις 20 του μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Κάτω βουλή, Μαριάνο Ραχόι, τόνισε στην πρώτη δήλωσή του:  «Η Ισπανία δεν είναι τώρα σε θέση να παράξει θαύματα, ώστε να ξεγλιστρήσει από την οικονομική κρίση, πρέπει όμως να κερδίσει, ξανά, τον σεβασμό της ΕΕ».  Επίσης ο κ. Ραχόι τόνισε ότι «σκοπεύει αμέσως να συνεννοηθεί με τις τοπικές κυβερνήσεις (στις αυτόνομες περιοχές), με ποιόν ακριβώς τρόπο η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί». 


ΣΣ   Σπανιολοι ,   ετοιμαστειται να "φατε με χρυσα κουταλια"!!
        ΘΑ φερει λεφτα ο Μαριανο !!
        ΘΑ παρει πισω τα σκληρα μετρα !!