4 Νοεμβρίου 2016

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Υποτιμήθηκε 50% η λίρα – Ελεύθερη διακύμανση – 1 δολάριο 13 λίρες

Από τις δυνάμεις της αγοράς θα ορίζεται πλέον η αξία της Αιγυπτιακής λίρας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτουαποφάσισε την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος.
Κατά 48% φαίνεται να έχει ήδη μειωθεί η ισοτιμία της αιγυπτιακής λίρας έναντι του δολαρίου, συνεπεία της σημερινής απόφασης της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Αλ Αχράμ”, “η συναλλαγματική
ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 13 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο, εν αναμονή της διεξαγωγής έκτακτης δημοπρασίας (forex) στην οποία η τιμή της αιγυπτιακής λίρας θα διαμορφωθεί με βάση το μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης”.
Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου είχε διατηρηθεί σταθερή στις 8,78 αιγυπτιακές λίρες ανά δολάριο κατά τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την υποτίμηση κατά 13,5% τον Μάρτιο.
Όπως ανακοίνωσε σχετικά η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, η απόφασή της για ελεύθερη διακύμανση του αιγυπτιακού νομίσματος αποτελεί μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσηςτης οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης, με σκοπό τον περιορισμό της μαύρης αγοράς, την ενίσχυση της οικονομίας και την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοστών ανάπτυξης.
Επίσης, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα επισημαίνει ότι δεν θα επιβάλει νέα όρια για τις καταθέσεις ή τις αναλήψεις ποσών σε συνάλλαγμα, είτε όσον αφορά τους ιδιώτες είτε όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο προσέθεσε ότι ένα ανώτατο όριο σε καταθέσεις 50.000 δολαρίων μετρητά ανά μήνα ή αναλήψεις 30.000 δολαρίων ανά ημέρα θα διατηρηθεί.
Αναφορικά επίσης για κατάθεση ποσών σε συνάλλαγμα, δε θα επιβληθούν προϋποθέσεις.
Τέλος, τα υποκαταστήματα των αιγυπτιακών τραπεζών θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά (και τις αργίες) μέχρι τις 9 το βράδυ για υπηρεσίες σχετικές με αλλαγή συναλλάγματος ή εμβάσματα στο εξωτερικό.
Αναλυτές και τραπεζίτες εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την απόφαση αυτή.
«Οι εισαγωγές έχουν σταματήσει για κάποιους μήνες, οπότε δεν χρειαζόμαστε το δολάριο για όσα παράγουμε. Όχι μόνο για τις εισαγωγές, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Ας φτιάξουμε προϊόντα, ας καλλιεργήσουμε, ας λειτουργήσουμε τα εργοστάσια με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειαζόμαστε το δολάριο.
Δεν θα μας νοιάζει αν η αξία του δολαρίου αυξάνεται ή μειώνεται, η αιγυπτιακή λίρα θα αποδείξει την δύναμη της. Δεν πρέπει να στηριχθούμε στις εισαγωγές. Δεν θα λειτουργήσει» υποστηρίζει ο τραπεζίτης, Ραμαντάν Φαρούκ Ιμπραχίμ.
Η υποτίμηση θα καταστήσει τις αιγυπτιακές εξαγωγές και υπηρεσίες πιο φθηνές και συνεπώς πιο ανταγωνιστικές
ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΔΝΤ
Καλωσορίζουμε την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να άρει τους περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος και να υιοθετήσει ένα ευέλικτο καθεστώς αλλαγής συναλλάγματος”, τονίζει στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Κάιρο Κρις Τζάρβις.
H μετάβαση σε καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να χορηγήσει τριετές δάνειο 12 δισ. δολαρίων στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ