4 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ

Toυ Σεβασμιωτατου Σεραφειμ Κυκωτη

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ***
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Αγγλικανικής Κοινωνίας και Ορθοδόξου Εκκλησίας συνελθούσης εν Άρμα, Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ 23ης και 29ης Σεπτεμβρίου 2016.
Εις το όνομα του Τριαδικού Θεού και με την ευλογία και οδηγία των Εκκλησιών μας η  Διεθνής Μικτή Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Αγγλικανικής Κοινωνίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνήλθε εις Άρμα, της Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ 23ης και 29ης Σεπτεμβρίου 2016. Η επιτροπή είναι ευγνώμων για την γενναιόδωρη και θερμή φιλοξενία της Επισκοπής Αρμά μέσω του προκαθήμενου πάσης Ιρλανδίας, Σεβασμιωτάτου Δρ.Ρίτσαρντ Κλάρκ, του κλήρου και του λαού του. Θερμοί χαιρετισμοί επίσης εδώθησαν από του Ρωμαικαθολικού Αρχιεπισκόπου του Αρμά, Σεβασμιωτάτου Ήμον Μάρτιν και από άλλους Χριστιανούς ηγέτες.
Η συνάντηση άρχισε με την Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου στο Αρμά. Η Επιτροπή προσκαλέσθη να επισκεφθεί τους Αγγλικανούς πιστούς σε ενορίες και τον Καθεδρικό Ναό. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ένα αξέχαστο πρωινό στην ενορία του Αγίου Μάρκου στην πόλη Μπάλιμορ και μία πλούσια εμπειρία του εσπερινού στον Καθεδρικό του Αγίου Πατρικίου στο Αρμά.  Την τελευταία ημέρα η εορτή του Αγίου Μιχαήλ και των πασών των Αγγέλων εορτάσθη με προσευχές για καθοδήγηση των Αγγέλων στη συνέχιση του έργου της επιτροπής. 
Η επιτροπή εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Αρχιεπίσκοπο Ρότζερ Χέφτ για την σημαντικήν του συνεισφορά ως Συμπροέδρου της Επιτροπής από το 2009 και προσευχήθηκε για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Κάλλιστο, Ορθόδοξο, Συμπρόεδρο, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Τα νέα μέλη της επιτροπής καλωσορίσθησαν και σεναργάστηκαν με τον νέον Αγγλικανόν Συμπρόεδρον Αρχιεπίσκοπον Ρίτσαρντ Κλάρκ και τον αναπληρωτήν Ορθόδοξον Συμπρόεδρον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, ο οποίος διορίσθηκε από τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ..Βαρθολομαίον.
Τα μέλη της Επιτροπής είχαν βαθύτατη αίσθηση της ευλογίας και της φωτεινής παρουσίας του Αγίου Πατρικίου, αποστόλου των Ιρλανδών, τόσον κατά την δειάρκειαν των εργασιών, όσον και κατά την ξενάγησιν των σε τοποθεσίες συνδεδεμένες με τον Άγιον, όπως το Νταουνπάτρικ και το Σολ. Κατά το πνεύμα του Αγίου Πατρικίου, ο οποίος τιμάται στην Ανατολική και Δυτική Εκκλησία,  η Επιτροπή αναζήτησε την βαθύτερη ενότητα των Χριστιανών ως μαρτυρία του Ευαγγελίου του Χριστού εν τω κόσμω. 
Η Επιτροπή ανέπτυξε το έργο της επί της Θεολογικής κατανοήσεως του ανθρωπίνου προσώπου, συμφώνως με τις αρχές του συμφωνηθέντος κειμένου, Κατ’ εικόναν και ομοίωσιν του Θεού. Μία Ανθρωπολογία γεμάτη ελπίδα (Μπἀφφαλο, 2015). Στην παρούσα φάση η Επιτροπή άρχισε την εξέταση των πρακτικών συνεπειών που έπονται των θεολογικών αρχών, εξετάζοντας τα πολύπλοκα ηθικά ζητήματα στις ποκίλες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωἠς.
Τα μέλη της επιτροπής εσυζήτησαν τέσσερα κείμενα τα οποία εξέτασαν βιοηθικά ζητήματα. Επεριλάμβαναν πτυχές της αντισύληψης, των αμβλώσεων, γεννητικής τεχνολογίας, έρευνας για μεταμόσχευσης οργάνων, τεχνητής υποστήριξης της ζωής, υποβοηθητικού θανάτου και ευθανασίας. Απαντήσεις που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων εδόθησαν στα τέσσερα κείμενα από Αγγλικανούς και Ορθοδόξους Θεολόγους και καρποφόρα συζήτηση έλαβε χώρα στη ολομέλεια της Επιτροπής.
Τα κείμενα που εξετάστηκαν ήταν τα εξής
Χριστιανική Ηθική και η Αρχή και το τέλος της Ζωής. Θέματα Αγγλικανικής Σκέψης Σεβασμιώτατος Ρόουαν Γουίλιαμς
Απαντήσεις  Αιδ.Δρ.Σάραν Ρόουλαντ Τζόουνς και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιο Δράγας
Βιοηθικά Θέματα. Μεταμοσχεύσεις και Ευθανασία                        
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος
Απαντήσεις  Αιδ. Δρ. Ιωάννης Τζιμπό και Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ
Επισκόπησις Αγγλικανικών Εκκλησιαστικών Κειμένων για την αρχή και το τέλος της ζωής  Αιδ. Φίλλιπος Χόμπσον
Απανήσεις  Αιδ. Αλέξανδρος Χέιγκ και Αιδ. Μάρκος Μπιλιμόρια
Ιατρική Βιοηθική Μία Χρισταινική Ορθόδοξη Προοπτική για Ορθόδοξους Χριστιανούς  Πρωτοδιάκονος Βασίλειος Αντρουτσάου
Απανήσεις Σεβ. Μιχαήλ Λιούις και Αιδ. Βαλεντίνος Βασσέκο
Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν στη επόμενη συνεδρία τον Οκτώβριο του 2017 και θα φιλοξενηθούν από την Αγγλικανική Κοινωνία.
Διεθνής Μικτή Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Αγγλικανικής Κοινωνίας και Ορθοδόξου Εκκλησίας συνελθούσης εν Άρμα, Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ 23ης και 29ης Σεπτεμβρίου 2016.
***Η μετάφραση εκ του πρωτοτύπου αγγλικού κειμένου έγινε από τον Γραμματέα των Ορθοδόξων της Επιτροπής Δρ. π. Χρήστο Χριστάκη.