Τα stress tests του 2018 «δείχνουν τα δόντια τους» στις ελληνικές τράπεζες ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις των ελληνικών τραπεζών με τους επενδυτές, καθώς έχουν αρχίσει οι δύσκολες ερωτήσεις.
Όπως τονίζουν στο mononews τραπεζίτες, για πρώτη φορά, κατά τις τελευταίες επαφές με διεθνή επενδυτικά funds, έγιναν ερωτήσεις και για τα stress tests του επόμενου έτους, ένδειξη ότι η αμφισβήτηση για τις επιδόσεις του 2017 είναι έντονη.
Η πρόοδος που θα επιτευχθεί φέτος, ειδικά στα κόκκινα δάνεια, θα κρίνει την επιτυχία στα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής, τα οποία αν οδηγήσουν σε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, συνδέονται στενά με το bail in.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι τραπεζίτες ξορκίζουν αφού νέες κεφαλαιακές ανάγκες ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να κατανοεί η κυβέρνηση παρά τα καμπανάκια – αύξηση του ELA, μείωση των καταθέσεων, νέα έξαρση των επισφαλειών –τονίζει κορυφαίος τραπεζίτης.
Η κυβέρνηση «σαρώνει» τη ρευστότητα της αγοράς μέσα από τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις, τις επιστροφές φόρων, τα διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, ακόμα και από τις αποκρατικοποιήσεις την ίδια στιγμή που το οικονομικό κλίμα χειροτερεύει κάθε μέρα και περισσότερο.
Ήδη το κύμα εξόδου καταθέσεων είναι μεγάλο και εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους ενώ μια παράταση της διαπραγμάτευσης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων.
Αντιθέτως, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συνακόλουθη ένταξη στο QE, είναι ικανές συνθήκες για να ανατρέψουν πολύ γρήγορα τις προοπτικές αφού μόνο η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων θα αποδώσει στις τράπεζες ρευστότητα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει το άνοιγμα της χρηματοδότησης και τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Σε αυτή τη φάση πάντως από μακριά βλέπουν την ελληνική αγορά τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, λόγω της αβεβαιότητας που διατηρεί η παρατεταμένη διαπραγμάτευση.
Η κλεψύδρα αδειάζει σε βάρος του συστήματος που αρχίζει να πάσχει σε όλα τα μέτωπα, τονίζει τραπεζίτης που σημειώνει ότι η συγκυρία των επαφών με επενδυτές είναι προφανώς κακή. Χωρίς νέα για την αξιολόγηση, με ελλιπές θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ακόμη και χωρίς αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση του αναβαλλόμενου φόρου, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ένα θαμπό επενδυτικό στόρι ανάκαμψης και ενώ οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον να ενημερωθούν, παραμένουν σε στάση αναμονής ελλείψει καταλύτη που θα προκαλέσει κινητικότητα.
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι γενικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον από funds που «βλέπουν» ευκαιρίες στο πλαίσιο της διαχείρισης των NPLs έχει παγώσει εν αναμονή της αξιολόγησης και έπειτα από ένα χαμένο πρώτο τρίμηνο, όλοι οι σχεδιασμοί του κλάδου αναθεωρούνται επί τα χείρω.
Ειδικά η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση τους στόχους που δεσμεύουν τις τράπεζες γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας της ύφεσης που φρενάρει τις επιτυχείς αναδιαρθρώσεις, όπως επίσης και εξαιτίας της ολιγωρίας στη νομοθέτηση των κατάλληλων εργαλείων. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να παγιωθεί η τάση δημιουργίας νέων επισφαλειών που αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο κατά 1,5 δισ. ευρώ και στη συνέχεια συγκρατήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια από τις τράπεζες.
mononews.gr