20 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ Survivor 2017 και ΕΦΚΑ!

λισε η εβδομάδα που μας πέρασε. Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι Ολλανδικές εκλογές, ενώ εδώ στην Ελλάδα αφού το σίριαλ της αξιολόγησης έχει καταντήσει βαρετό, άρχισαν όλοι να ασχολούνται με το . Εμείς φυσικά εδώ στον μικρόκοσμό μας πανηγυρίζουμε (λέμε τώρα) με την παράταση στην υποβολή των Α.Π.Δ. αλλά και των .

Η παράταση -φαντάζομαι θα έχετε ήδη ενημερωθεί- ισχύει και για την περίοδο του δώρου Χριστουγέννων όπως πιστοποίησε ο κόμβος μετά από σχετική επικοινωνία με το υπ. Εργασίας. Συνεπώς, μετά την ανακοίνωση της νέας παράτασης και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες υπενθυμίζω ότι ισχύουν τα ακόλουθα:
Παρατείνονται έως την Παρασκευή 31/3/2017:
-> Η υποβολή της Α.Π.Δ. που αφορά τη μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2017, αλλά και του δώρου Χριστουγέννων 2016.
-> Η καταβολή εισφορών μισθωτών μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017 ( Δώρου Χριστουγέννων 2016 μαζί με τις εισφορές Ιανουαρίου 2017).
-> Η καταβολή εισφορών μη μισθωτών (, κ.λπ.) του μηνός Ιανουαρίου 2017.
Παρατείνονται έως την Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017:
-> Η υποβολή της Α.Π.Δ. που αφορά τη μισθολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2017.
-> Η καταβολή εισφορών μισθωτών μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2017.
-> Η καταβολή εισφορών μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, κ.λπ.) του μηνός Φεβρουαρίου 2017.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της καθυστέρησης έκδοσης των απαραίτητων εγκυκλίων, οι οποίες θα περιέχουν τις οδηγίες και τα πακέτα κάλυψης για μια σειρά από ειδικότητες μισθωτών για τις οποίες ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα. Η Εγκύκλιος αρ. 15/ 2017 που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη δυστυχώς δεν κάλυψε τα κενά, αφού περιείχε τα πακέτα κάλυψης για ορισμένες μόνο ειδικότητες μισθωτών. [Εγκύκλιος αρ 15/2017].
Φυσικά μην νομίζετε ότι το θέμα των πακέτων κάλυψης των ειδικοτήτων που εκκρεμούν, απασχολεί μόνο του λογιστές και τους απανταχού Έλληνες HR. Κατ’ αποκλειστικότητα η ομάδα ειδικών αποστολών που διαθέτει ο κόμβος (βλέπε Βαγγέλης) τρύπωσε στα παρασκήνια του  και σας παρουσιάζει μια από τις ερωτήσεις που θα εμφανιστεί στο αυριανό επεισόδιο.
Επίσης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του κόμβου, στον ΣΚΑΙ σκέφτονται το επόμενο survivor να γυριστεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε ελληνικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το consept θα είναι το εξής: 22 επιχειρηματίες οι οποίοι θα προσπαθήσουν να «επιχειρήσουν» στο νησί, έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτή την φορά όχι τις αντίξοες συνθήκες και την στέρηση φαγητού, αλλά τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, τον ΦΠΑ, τον (efka.gov.gr), του μετανάστες, τα capitαl controls και πάνω απ’ όλα το σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Ο νικητής θα πάρει άδεια για να μεταφέρει την επιχείρησή του στην Ιρλανδία. Οι χαμένοι θα πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιχειρούν στην χώρα.
Να συμπληρώσω εδώ ότι η «σταθερότητα» του οικονομικού περιβάλλοντος που παρουσιάζει η χώρα μας, έχει κάνει εντύπωση ακόμα και στους δικαστές του ΣτΕ, οι οποίοι την συμπεριέλαβαν σε σκεπτικό τους σε συγκεκριμένη δίκη για την παραγραφή.
Επανέρχομαι στο θέμα των «μπλοκακίων» για να αναφέρω ότι ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κος Μπακαλέξης το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Γ. Αυτιά δήλωσε ότι, όσοι από τους ασφαλισμένους επιλέξουν να ασφαλιστούν με το καθεστώς της παρ. 9 του άρθρου 39, δηλαδή με ΑΠΔ μέσω των εργοδοτών τους, τότε δεν χρειάζεται να καταβάλουν τα ασφάλιστρα των ατομικών ειδοποιητηρίων που έχουν παραλάβει (ή έχουν δει από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ). Όσοι όμως δεν επιλέξουν να ασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να καταβάλουν τα ασφάλιστρα που τους αναλογούν. [Δείτε το σχετικό video εδώ]. Δεν νομίζω ότι είναι βέβαια τόσο απλά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζει ο διοικητής. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι, ακόμη και εάν επιλέξουν να ασφαλιστούν μέσω των εργοδοτών τους ως «μπλοκάκια», υπάρχει πιθανότητα να έχουν ταυτόχρονα και συμμετοχή σε εταιρία ή μερίσματα, και εκεί η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά. Δεν είναι εύκολο να διαχωρίσουν τις εισφορές και να επιλέξουν να πληρώσουν μόνο ένα ποσό.
Για τα μπλοκάκια όμως -που έχουν την τιμητική τους τους τελευταίους μήνες- μίλησε και ο υφυπουργός Εργασίας Αν.Πετρόπουλος την περασμένη εβδομάδα στην βουλή μετά φυσικά από ερώτηση βουλευτή. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η διάταξη για τα μπλοκάκια είναι εργαλείο αποκάλυψης εξαρτημένης εργασίας. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει και η κα Αχτσιόγλου πριν από λίγο καιρό αν θυμάστε. Θα το αναφέρω για μια ακόμη φορά : Για σκεφτείτε το λίγο καλύτερα όσοι θα υιοθετήσετε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συγκεκριμένους απασχολούμενους…
Σχετικά με τα ειδοποιητήρια των εισφορών. Όσοι από εσάς δεν το έχετε πάρει ακόμα, μην ανησυχείτε καθόλου. Ο  έχει στην διάθεσή του από σήμερα ένα νέο τρόπο αποστολής για τα ειδοποιητήρια, ο οποίος θα βοηθήσει ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Στο αστερισμό των δηλώσεων τώρα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν να διαδίδονται φήμες για το πότε θα ανοίξει το σύστημα. Δεν σχολιάζω περαιτέρω γιατί κινδυνεύω να γίνω κακός, απλά θυμίζω (γιατί το ακούσαμε και αυτό) ότι πλέον δεν υπάρχει τετράμηνη διορία από τον νόμο εδώ και πολύ καιρό. Θεωρητικά η εφαρμογή μπορεί να ανοίξει όποτε αποφασίσει η Ανεξάρτητη πλέον (και μην το ξεχνάτε αυτό) Α.Δ.Ε..
Όμως το ζητούμενο είναι αλλού και νομίζω ότι πάντα αλλού ήταν. Δεν έχει τόσο σημασία το διάστημα που θα είναι ανοικτή η εφαρμογή, όσο το να δουλεύει το σύστημα χωρίς προβλήματα, και τα πάντα να είναι έτοιμα την ημέρα που θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή. Εάν οι τράπεζες , τα ταμεία ο ΟΑΕΔ, Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όλοι οι υπόλοιποι οργανισμοί, στείλουν έγκαιρα και χωρίς λάθη τα στοιχεία που οφείλουν για την συμπλήρωση των δηλώσεων, εάν το taxis δεν έχει προβλήματα και κατά την διάρκεια της ημέρας (γιατί την νύχτα δεν έχει), εάν δεν έχουμε μεταβολές στην νομοθεσία την τελευταία στιγμή, τότε νομίζω ότι η διαδικασία θα κυλίσει ομαλά.
Ίσως θα πρέπει βέβαια η ΑΑΔΕ να βιαστεί λίγο σε ότι αφορά την εγκύκλιο για την παροχή σε είδος των οχημάτων, γιατί είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αποστολή του συνόλου των βεβαιώσεων αποδοχών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα. Η 31η Μαρτίου πλησιάζει και δυστυχώς προβλέπω παρόμοιες εξελίξεις με αυτές του  και των ΑΠΔ.
Να μην ξεχάσω (προφανώς και δεν το ξέχασα αφού το γράφω) να αναφέρω ότι από την περασμένη εβδομάδα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα υποβολής μέσω διαδικτύου για τις εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φ.π. του φορ. έτους 2015.
Στο μέτωπο της οικονομίας τώρα, θεωρώ ότι τα πάμε αρκετά καλά. Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017 και πλεόνασμα 1.592 εκατ. ευρώ στο ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης. Κάτι μικρολεπτομέρειες χαλάνε λίγο την εικόνα όπως π.χ. 8,7 χιλιάδες περισσότερες αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς το 2016 σε σχέση με το 2015 , 1,6 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιανουάριο του 2017, υψηλή ανεργία κλπ, αλλά πιστεύω ότι δεκαετία με δεκαετία αυτά θα διορθώνονται… Ήδη η μείωση του αφορολόγητου, που απ’ ότι φαίνεται έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, θα συμβάλει αρκετά στην τόνωση της οικονομίας…
Κλείνοντας την εισαγωγή σας προτρέπω να δείτε παρακάτω, ορισμένες από τις σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στον κόμβο την περασμένη εβδομάδα.

tilegrafima.gr