20 Μαρτίου 2017

Επανδρωμένη αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2018Η OceanGate Expeditions, εταιρία με έδρα στο Σηάτλ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού από το 2005.
Ο Τιτανικός βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 και το ναυάγιό του βρίσκεται 380 ναυτικά μίλια από το St. John’s στο Newfoundland του Καναδά. Το πλοίο βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση με παγόβουνο κατά το παρθενικό του ταξίδι από την Αγγλία προς την Νέα Υόρκη, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 1.500 από τους συνολικά 2.224 επιβάτες και μέλη πληρώματος.
Το αντίτιμο του εισιτηρίου για την αποστολή της OceanGate ανέρχεται στα 105.129$, αντιστοιχώντας στο προσαρμοσμένο κόστος ενός εισιτηρίου πρώτης θέσης για την σουίτα Vanderbilt του Τιτανικού (4.350$). Οι 54 διαθέσιμες θέσεις της αποστολής είναι ήδη κλεισμένες.
Η ομάδα της αποστολής θα χρησιμοποιήσει το νεο-κατασκευασθέν επανδρωμένο υποβρύχιο Cyclops 2, το οποίο έχει την ικανότητα να φτάσει σε βάθος 4.000 μέτρων, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση του ναυαγίου και να καταγράψει αντικείμενα στα συντρίμμια του πλοίου.
Για την διασφάλιση της ακεραιότητας του Cyclops, η εταιρία βασίζεται σε ακουστικούς αισθητήρες. Η καταγραφή συγκεκριμένων ήχων θα οδηγήσει στην αναγνώριση πιθανών προβλημάτων με αρκετό διαθέσιμο χρόνο ώστε να ματαιωθεί με ασφάλεια η αποστολή.
Η ομάδα της αποστολής πρόκειται να πραγματοποιήσει ετήσιες έρευνες στο ναυάγιο σε συνεργασία με επιστήμονες του Εργαστηρίου Προηγμένης Απεικόνισης και Οπτικοποίησης του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης μελέτης για την καταγραφή της σημερινής κατάσταση του ναυαγίου του Τιτανικού ως στοιχείου θαλάσσιας κληρονομιάς.
Η αποστολή θα διαρκέσει 7 εβδομάδες και θα ξεκινήσει από το St. John’s στα τέλη Μαΐου του 2018, ενώ το πλήρωμα για κάθε επί μέρους αποστολή στο ναυάγιο θα αποτελείται από περίπου 20 άτομα.
Οι τεχνικές υποθαλάσσιας απεικόνισης των ερευνητών τους επιτρέπουν να καταγράψουν με συστηματικό τρόπο το ναυάγιο και τα συντρίμμια του πλοίου και να δημιουργήσουν ένα πιστό ψηφικό μοντέλο χωρίς να επέμβουν στο πλοίο και το περιβάλλον του. Θα επιχειρήσουν επίσης να συλλέξουν περιβαλλοντικά δεδομένα που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την προστασία του τόπου του ναυαγίου.
“Από την βύθιση του Τιτανικού πριν από 105 χρόνια, λιγότεροι από 200 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το ναυάγιο – πολύ λιγότεροι απ’ όσους έχουν ταξιδέψει στο διάστημα ή όσους έχουν ανέβει στο Έβερεστ”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush.
Σύμφωνα με την εταιρία, η αποστολή θα πραγματοποιηθεί σε πλήρη ευθυγράμμιση προς τις οδηγίες της UNESCO και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για την προστασία και συντήρηση του ναυαγίου, από το οποίο δεν πρόκειται να συλλεχθούν αντικείμενα.
“Αναγνωρίζουμε ότι ολόκληρο το σημείο του ναυαγίου αποτελεί μνημείο, και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες της αποστολής μας με μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους σ’ αυτό”, πρόσθεσε ο Rush.
e-naytilia.gr