18 Μαρτίου 2017

Έληξε χωρίς λύτρα η πειρατεία του τάνκερ Aris 13 στη Σομαλία


Έλαβε τέλος χθες η πειρατεία του τάνκερ Aris 13, καθώς οι Σομαλοί πειρατές που το είχαν καταλάβει αποχώρησαν αφήνοντας ελεύθερους τους 8 ναυτικούς από τη Σρι Λάνκα, χωρίς να χρειαστεί η καταβολή λύτρων. Το πλοίο αναχώρησε από την ημιαυτόνομη περιοχή της Αλούλα.
Πρόκειται για την πρώτη πειρατεία πλοίου από το 2012 στην περιοχή, η οποία είχε ένα ασυνήθιστα αίσιο τέλος, καθώς είχε προηγηθεί μια συμπλοκή νωρίτερα την Πέμπτη μεταξύ των πειρατών και ναυτικών δυνάμεων της Σομαλίας. Τη συμπλοκή ακολούθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ναυτικών αρχών, τοπικών φύλαρχων και των πειρατών.
Το με σημαία Παναμά τάνκερ φέρεται να είναι ελληνικών συμφερόντων, καθώς σύμφωνα με το CNN ανήκει στη ναυτιλιακή Armi Shipping SA, θυγατρική της εταιρίας Aurora Ship Management FZE, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διευθύνοντα σύμβουλο τον Έλληνα Αργύρη Καραγιάννη.
Ένας πειρατής επιβεβαίωσε ότι η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την καταβολή λύτρων. Σε προηγούμενα περιστατικά πειρατείας, πολλά πληρώματα παρέμειναν σε αιχμαλωσία για χρόνια πριν την καταβολή λύτρων. Οκτώ Ιρανοί εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από μια τέτοια πειρατεία.
Όπως όλα δείχνουν οι πειρατές παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση λύτρων από τη στιγμή που έμαθαν ότι το τάνκερ ήταν μισθωμένο από Σομαλούς επιχειρηματίες, που μετέφεραν πετρέλαιο από το Τζιμπουτί προς την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Οι πειρατές συνηθίζουν να αποφεύγουν να μπλέκουν σε αντιπαραθέσεις με ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας.
Η απελευθέρωση θεωρείται επιτυχία για την περιφερειακή κυβέρνηση της Puntland και τις ναυτικές δυνάμεις καταπολέμησης της πειρατείας, που χρηματοδοτούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το πλοίο είχε τεθεί υπό κράτηση από τη Δευτέρα. Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο σημείο όπου κρατείτο ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τέσσερις άμαχοι τραυματίστηκαν από αδέσποτες σφαίρες κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών της Πέμπτης.
Στο απόγειό της δράσης των Σομαλών πειρατών το 2011, είχαν λάβει χώρα 237 επιθέσεις με εκατοντάδες ομήρους στα ανοικτά των ακτών της αφρικανικής χώρας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου.
Αλλά οι επιθέσεις μειώθηκαν απότομα από τη στιγμή που τέθηκαν ειδικά μέτρα ασφαλείας από τα πλοία και περιπολίες από τις περιφερειακές ναυτικές δυνάμεις. Μερικοί πειρατές επέστρεψαν στην αλιεία, και άλλοι στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων και όπλων από την Ερυθρά Θάλασσα προς την Υεμένη.
e-naytilia