24 Μαρτίου 2017

Αποφυλακίστηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε το 2011 και ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας που δικάστηκε μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, αποφυλακίστηκε σήμερα και πλέον "κυκλοφορεί ελεύθερος" για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Ο Μουμπάρακ έφυγε από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Μαάντι, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος, με προορισμό το σπίτι του στην Ηλιούπολη, είπε ο Φάριντ αλ Ντιμπ. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραμείνει στο νοσοκομείο αυτό επί σχεδόν έξι χρόνια, μετά τη σύλληψή του.

Στις αρχές του μήνα το Εφετείο αθώωσε τον 88χρονο Μουμπάρακ που δικαζόταν για τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στην εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του, μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Ωστόσο, την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε την επανέναρξη μιας έρευνας σε βάρος του πρώην προέδρου με την κατηγορία της διαφθοράς. Η υπόθεση αυτή αφορά την κατηγορία σύμφωνα με την οποία ο ίδιος, η σύζυγός του, οι δύο γιοι του και οι νύφες του έλαβαν δώρα αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Μετά την ανατροπή του ο Μουμπάρακ δικάστηκε για δύο μεγάλες υποθέσεις. Η μία αφορούσε την υποκίνηση στη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, όταν βρήκαν τον θάνατο περίπου 850 άνθρωποι σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Το 2012 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όμως απαλλάχθηκε το 2014. Στις 2 Μαρτίου φέτος το Εφετείο επικύρωσε την αθωωτική απόφαση. 

Στη δεύτερη δίκη, που σχετιζόταν με κατηγορίες διαφθοράς, ο ίδιος και τα δύο παιδιά του, ο Αλάα και ο Γκαμάλ, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και σε πρόστιμο ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Nooz.gr
inews.gr