27 Μαρτίου 2017

Εκλογές Γερμανία: Σαρωτική νίκη της Μέρκελ με διπλάσιο ποσοστό έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς

Σαρωτική  νίκη κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, στις εκλογές του κρατιδίου Ζάαρ, την Κυριακή. Αξιοσημείωτο είναι πως η  διαφορά των δύο κομμάτων ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό: 40,7% έναντι 29,6%, δηλαδή 11,1%, ενώ στην τρίτη θέση ήρθε η Αριστερά του Die Linke με ποσοστό 12,9%.
Η νίκη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρωθυπουργό του Ζάαρ Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που ο Τύπος αναφέρει ως «μίνι Μέρκελ» και η οποία όχι μόνο διατήρησε την νίκη, αλλά αύξησε και το ποσοστό του κόμματός της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες! Αν και το Ζάαρ θεωρείται «προπύργιο» των Χριστιανοδημοκρατών και η νίκη Μέρκελ λίγο-πολύ θεωρείτο αναμενόμενη, εν τούτοις η έκτασή της δείχνει πως το «φαινόμενο Σουλτς», που εκτόξευσε τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, τουλάχιστον «πάτησε φρένο» στο κρατίδιο αυτό.
Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως βγαίνει «αλώβητη» από την πρώτη μάχη με τον Σουλτς, σημειώνει ο βρετανικός Guardian και επισημαίνει πως οι εκλογές του Ζάαρ δίνουν ένα στίγμα εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.
Η τρίτη θέση για το Die Linke ήταν μάλλον απρόσμενη, αν και για πολλούς πιστώνεται στον ηγέτη του κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν, που κατάγεται από το Ζάαρ. Οι Πράσινοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου, μπαίνουν όμως οι ακροδεξιοί της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), με ποσοστό 5,9% και τρεις έδρες.
Ο Μάρτιν Σουλτς σχετικά με το αποτέλεσμα είπε πως σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του περασμένου Ιανουαρίου, που του έδιναν 24%, το κόμμα του κατέγραψε «μεγάλα κέρδη». «Σε ποδοσφαιρικούς όρους, είμαστε 1-0, αλλά κάθε ματς διαρκεί τουλάχιστον 90 λεπτά», δήλωσε στο ZDF.
«Αυτή η εμφατική νίκη με εκπλήσσει κι εμένα», δήλωσε από την πλευρά της η Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Το εκλογικό σώμα στο Ζάαρ ανέρχεται στις 800.000 χιλιάδες καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.
mononews