20 Μαρτίου 2017

Αισιοδοξία για την ΤΕΝ παρά τα μειωμένα κέρδη

Η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation Limited (TEN) ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη για το σύνολο του 2016 μειώθηκαν και ανήλθαν στα 55,7 εκ. δολ., έναντι των 158,2 εκ. δολ. το 2015.
Αν και η αγορά τάνκερ σημείωσε βελτίωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου μειώθηκαν στα 11,9 εκ. δολ έναντι καθαρών κερδών ύψους 39,6 εκ. δολ. την ίδια περίοδο το 2015.
Τα έσοδα της εταιρίας, έπειτα από την αφαίρεση των εξόδων ταξιδιού, ανήλθαν στα 99,1 εκ. δολ για το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο λόγω της παραλαβής τριών πλοίων, της ναύλωσης δύο πλοίων μεταφοράς LNG και το ποσοστό αξιοποίησης στόλου 98%, σύμφωνα με την TEN.
Tον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016, η ΤΕΝ παρέλαβε τα νεότευκτα aframax Leontios H και Parthenon TS, τα οποία βρίσκονται αμφότερα σε μακρόχρονες ναυλώσεις. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2016 παραδόθηκε το πλοίο μεταφοράς LNG Maria Energy και μπήκε σε χρονοναύλωση μέχρι τα μέσα του 2018, οπότε και αναμένεται να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές ναύλων.
Τον Ιανουάριο του 2017, η ΤΕΝ παρέλαβε το νεότευκτο VLCC Hercules Ι από τα ναυπηγεία Hyundai Samho Heavy Industries της Νότιας Κορέας, για το οποίο έκλεισε άμεσα συμφωνία ναύλωσης, εξασφαλίζοντας έτσι την αξιοποίηση ολόκληρου του στόλου 15 νεότευκτων της εταιρίας.
“Η φύση των πρόσφατων ναυλοσυμφώνων που υπογράψαμε είναι τέτοια που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη στρατηγική της εταιρείας να διαθέτει και να διαχειρίζεται πλοία που να μπορούν να εξυπηρετούν τις μακροπρόθεσμες ανάγκες που προβάλλουν οι συνθήκες στις μεταφορές πετρελαίου διεθνώς”, δήλωσε ο Νικόλας Τσάκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ και πρόεδρος της ΙNTERTANKO.
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι παραμένει αισιόδοξη για το 2017 λόγω της σταθεράς μειωμένης τιμής του αργού πετρελαίου, της πληθώρας εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαίου και της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης.
“Αυτά τα θετικά στοιχεία της αγοράς αναμένεται να γίνονται όλο και πιο εμφανή, καθώς σταδιακά θα εξαφανίζεται η πίεση του πλεονάζοντα στόλου μέσα στο 2017”, σημείωσε η εταιρία.
enaytilia.gr