21 Μαρτίου 2017


Τους όρους της τουρκικής κυβέρνησης για τη λύση στοΚυπριακό θέτει με άρθρο του στη συντηρητική αμερικανική εφημερίδα Washington Times, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στο άρθρο του ο Μ. Τσαβούσογλου μιλά για «χρυσή ευκαιρία» για λύση και εκτιμά ότι επιφυλάσσει πολλά θετικά αποτελέσματα για τους Ελληνοκύπριους, αφού θα διαμορφωθεί μια κατάσταση win-win που δημιουργεί περιθώρια για συνεργασία στα πεδία ενέργειας και νερού.

«Το όραμα της κυβέρνησής μου για το μέλλον της περιλαμβάνει τη μετατροπή του νησιού σε προπύργιο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας» σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στην Κύπρο «υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν δυο χωριστοί λαοί με διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και εθνότητες», δηλώνει εξάλλου στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή, ο Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στα κριτήρια για μια διαρκή και βιώσιμη λύση σημειώνει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θα σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι «οι Τούρκοι υπήκοοι θα τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους Έλληνες υπηκόους αποκλειστικά στο νησί».

Ο Μ. Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει εξάλλου την τουρκική θέση υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων στο νησί, επισημαίνοντας πως «το ισχυρό πλαίσιο που παρέχουν οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα του νησιού, όπου η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βορρά έχει αποτελεσματικά αποτρέψει περαιτέρω διενέξεις για πέραν των τεσσάρων δεκαετιών».

Παράλληλα, σημειώνει πως το όραμα της κυβέρνησής τους για το μέλλον διαλαμβάνει την μετατροπή της Κύπρου «σε ένα προπύργιο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας» και επεσήμανε οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια προκειμένου να είναι βιώσιμη και δίκαιη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «οι δυο πλευρές πρέπει να είναι πολιτικά ισότιμες. Η μια πλευρά δεν μπορεί να κυριαρχεί επί της άλλης ή να την αφομοιώσει ως μιαν απλή μειονότητα».


http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/361427/tsaboysogoy-to-orama-tis-toyrkias-ga-tin-kypro