21 Μαρτίου 2017

Sozcu: Τελευταία παράσταση Ερντογάν – Προσευχή στην Αγία Σοφία παραμονή δημοψηφίσματος


Με άρθρο της στην τουρκική Sozcu υπό τον τίτλο «Ηρωισμός και γεγονότα» η δημοσιογράφος Ζεϊνέπ Γκιουρτσελί αναφέρεται στην πιθανότητα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε… σκηνή προεκλογικού αγώνα την Αγία Σοφία, σύμβολο του βυζαντινού πολιτισμού και της χριστιανικής παράδοσης.
Προκειμένου να δείξει την κυριαρχία του, ο Ερντογάν μπορεί να θελήσει να διοργανώσει παραμονή του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, που είναι και το χριστιανικό ορθόδοξο Πάσχα, προσευχή με τους οπαδούς του στην Αγία Σοφία ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και το «ναι» με κάθε τρόπο, προκαλώντας ακόμη και το θρησκευτικό συναίσθημα.
Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος «η πατριδοκαπηλία υπήρχε από την έναρξη της περιόδου διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Απογειώθηκε, όμως, λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου» και προσθέτει σχετικά με την υπόθεση να διοργανώσει προσευχή στην Αγία Σοφία πως «το μέτωπο του “ναι” στο δημοψήφισμα δοκιμάζει όλα τα μέσα για να επιβληθεί. Όταν απέτυχε να διαπληκτιστεί με την αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «προδότες και τρομοκράτες» αυτούς που υποστηρίζουν το “όχι”. Μετά την αποτυχία αυτού του εγχειρήματος προκάλεσε τεχνητή κρίση με την Ευρώπη. Στην Άγκυρα εξετάζεται τώρα το σενάριο του πολέμου. Το κυβερνών κόμμα σε συνεργασία με τον Μπαρζανί θα οργανώσει μια επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ. Σε περίπτωση που δεν αποδώσει τα αναμενόμενα και αυτή η επιχείρηση τότε υπάρχει ένας παράγων έκπληξη: Η Αγία Σοφία«.
Η Γκιουρτσελί κάνει ειδική αναφορά στην Αγία Σοφία και θεωρεί πως αυτή θα είναι η τελική παράσταση του Ερντογάν για να πείσει τους Τούρκους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη συνταγματική αναθεώρηση που θα του παραχωρήσει όλες τις εξουσίες και θα τον κάνε «Σουλτάνο».
Όπως συμπληρώνει, σύμφωνα με το militaire.gr και τη Sozcu: «Ο Ερντογάν μετέτρεψε την τεχνητή κρίση με την Ευρώπη σε σύγκρουση Χριστιανών –Μουσουλμάνων, αναβιώνοντας τις Σταυροφορίες. Ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου τόνισε: «Δεν μπορείτε να επιβάλετε τη γνώμη σας στην Τουρκία των 2 δισ πιστών”. Ο υπουργός πρόσθεσε στα 2 δισ Μουσουλμάνων που υπάρχουν στο κόσμο την Αίγυπτο με την οποία δεν έχει καλές σχέσεις, το Ιράν, ακόμα και τον πρωθυπουργό του Ιράκ Αμπαντί, για τον οποίο κάποτε ο ίδιος ο Ερντογάν είπε: Δεν είσαι ομόλογος, συνομιλητής μου. Δεν βρίσκεσαι στο ίδιο επίπεδο μαζί μου».
Ασφαλώς τα μεγάλα λόγια χρειάζονται και θεαματικές πράξεις. Αυτή τη θεαματική πράξη πιθανολογούν ότι θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν και τα μέλη του κόμματος του τελώντας ναμάζι μια Παρασκευή λίγο πριν από το δημοψήφισμα στην Αγία Σοφία.
Συζητούν πολύ σοβαρά, παράλληλα με τη ρητορική «Ημισέληνος εναντίον Σταυρού», να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από Μουσείο σε τζαμί για να προσεύχονται οι πιστοί«.
phgh
http://www.aixmi.gr/index.php/sozcu-teleutaia-parastasi-erdogan-proseuhi/