22 Μαρτίου 2017

Σε εξέλιξη η φωτιά σε τέμενος στο Διδυμότειχο – Κατέρρευσε η οροφή

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν για μεγάλη καταστροφή, καθώς έχει 
καταρρεύσει η οροφή του τεμένους, αλλά και το μεταλλικό σκέπαστρο που είχε τοποθετηθεί το καλοκαίρι.

Στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Οι ζημιές μέχρι στιγμής δείχνουν να είναι εκτεταμένες, καθώς δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα δυνατότητα κατάσβεσης της πυρκαγιάς από ψηλά, ενώ η έντονη παρουσία ξύλου στο εσωτερικό του Τεμένους τροφοδοτεί συνεχώς τη φωτιά.
Οι πρώτες πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς αναφέρουν ότι σε εργασίες ηλεκτροκόλλησης που γινόταν το μεσημέρι της Τρίτης σημειώθηκε μικρή φωτιά την οποία έσβησε η Πυροσβεστική, αλλά τα ξημερώματα της Τετάρτης παρατηρήθηκε να βγαίνουν καπνοί από το τέμενος, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να υπήρξε αναζωπύρωση.
Το τέμενος Βαγιαζήτ που έχει κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα έχει τεράστια πολιτισμική αξία και μέσα στο 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης του.

Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου (τέμενος Βαγιαζήτ), σύμφωνα με την παράδοση αρχίζει να κτίζεται στο κέντρο του Διδυμότειχου στα τέλη του 14ου αιώνα (1389-1402), αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί λόγω της επέλασης των Μογγόλων στην Μικρά Ασία, από το σουλτάνο Βαγιαζήτ Α' τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό), για το λόγο αυτό ονομάζεται τόσο από τους ντόπιους όσο και τους Οθωμανούς περιηγητές «Βαγιαζήτ Τζαμισί».

Ολοκληρώθηκε με εντολή του σουλτάνου Μωάμεθ Α' (1420-1421) από τον αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά, από τους πιο φημισμένους αρχιτέκτονες της εποχής του.
Είναι το μεγαλύτερο τέμενος των Βαλκανίων και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο της περιοχής και ένα από τα αρχαιότερα, μεγαλύτερα και πλέον αξιόλογα μωαμεθανικά κτίσματα στην Ευρώπη.
Το κτίσμα είναι σχεδόν τετράγωνο σε κάτοψη, με μέσες εξωτερικές διαστάσεις 32,40 μ. X 30,20 μ. Το εξωτερικό εμβαδόν του είναι σχεδόν ένα στρέμμα. Έχει τρεις θύρες, από τις οποίες η κεντρική προβάλλεται με θαυμάσια αραβουργήματα και αρχαΐζοντα ζιγκ-ζαγκ μοτίβα, ενώ οι δύο εκατέρωθεν θύρες έχουν φραχθεί, από ό,τι φαίνεται σε πρώιμη φάση. Το εσωτερικό του τεμένους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. 

Ενσωματωμένος στο περίγραμμα του κτιρίου, αλλά με δική του εξωτερική είσοδο, ο κομψός και πανύψηλος μιναρές που είχε αρχικά έναν εξώστη.
Το 1912 οι Βούλγαροι μετέτρεψαν το τέμενος σε Ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το Διδυμότειχο από τους Βούλγαρους στα 1913, ξανάκτισαν τμήμα του μιναρέ που είχε γκρεμιστεί και πρόσθεσαν δεύτερο εξώστη ψηλότερα. Ο αυλόγυρος πάλι οριοθετούνταν με μαρμάρινες πλάκες εκατέρωθεν της εισόδου με κομψοτεχνήματα αρίστης μαρμαρογλυπτικής τέχνης.

Κατά τον μεσοπόλεμο το κτίριο πουλήθηκε από τη μουσουλμανική κοινότητα σε ιδιώτη.
Σήμερα το Μεγάλο Τέμενος αποτελεί μνημείο που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και προστατεύεται από το ελληνικό κράτος, ενώ αυτή την περίοδο ήταν σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσής του.
Πηγή: alexpolisonline.com
bloko