19 Μαρτίου 2017

Η Βουλγαρία ανακάλεσε την πρέσβειρά της στην Άγκυρα – Ενισχύεται ο βουλγαρικός στρατός στα σύνορα

Στη θέση της διορίστηκε από το βουλγαρικό ΥΠΕΞΕπιτετραμμένος, που μπορεί να θεωρηθεί και ως υποβάθμιση του επιπέδου των διμερών σχέσεων.
Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, το καθεστώς Ερντογάν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Βουλγαρίας υποστηρίζοντας το νεοσύστατο κόμμα DOST του Λιούτβι Μεστάν, στο οποίο δίνονται εθνοτικά χαρακτηριστικά, αυτά των Τουρκόφωνων ή Τούρκων.

Αν και επίσημα ο λόγος της ανάκλησης της Βουλγάρας πρέσβειρας στην Άγκυρα δεν έχει ανακοινωθεί, οι πάντες γνωρίζουν ότι οφείλεται στην ένταση που υπάρχει εδώ και δύο εβδομάδες μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της απόπειρας της Τουρκίας να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία στη Βουλγαρία.

Αφορμή για την ένταση στις διμερείς σχέσεις στάθηκε και η εμφάνιση του Τούρκου πρέσβη στη Σόφια, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ σε προεκλογικό σποτ του DOST.
Στη συνέχεια ο Τούρκος διπλωμάτης κλήθηκε να πάει στο βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις τόσο για την εμφάνισή του στο σποτ, όσο και για δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εργασίας με καταγωγή από τη Θράκη, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος σε συγκέντρωση του DOST συνέδεσε την ίδρυση του DOST στη Βουλγαρία και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και κάλεσε τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας να το ψηφίσουν λέγοντας ότι «έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου ενός ενιαίου έθνους».
Με νέο-οθωμανική προσέγγιση και ρητορική, ο Μουεζίνογλου είπε:
«… εμείς έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και για μας ήταν μια αιματηρή οδυνηρή απώλεια… στη Βουλγαρία, στη Δυτική Θράκη, στην ΠΓΔΜ (που την αποκάλεσε «Μακεδονία»), το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Βαλκάνια τα τελευταία 150 χρόνια υπήρξε πολύς πόνος και πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Στις δύσκολες σημερινές μέρες, ωστόσο, μπορούμε πάντα να χτίσουμε αυτό το μεγάλο έθνος, πάνω σ ‘ αυτό της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας, με τη σημαία της ημισελήνου και το αστέρι…».
Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλγαρία δεν είναι μια ακόμα χώρα των Βαλκανίων που η Τουρκία μπορεί να «παίζει», είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγες μέρες μετά την συνάντηση στο βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία, δια στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, κάλεσε τη Βουλγαρία να βάλει τέλος στον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, η Τουρκία που στο ποινικό της μητρώο έχει ολόκληρη λίστα με εθνοκαθάρσεις μειονοτήτων, τις οποίες συνεχίζει και σήμερα.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντι Νάιντεφ, απάντησε χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές απαιτήσεις «ανάρμοστες».

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ζήτησε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το θέμα της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας τέθηκε και σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Βούλγαρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ, με τους πρέσβεις της Αυστρίας, Ρόλαντ Χάουζερ, της Γαλλίας, Ντομινίκ Βαάγκ, της Γερμανίας, Πέτερ Κολμπ, και Ολλανδίας, Τομ Βαν Όορσχοτ και τους Επιτετραμμένους της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ο Βούλγαρος Πρόεδρος τους ζήτησε αυξημένη ενίσχυση από τις χώρες τους στη φύλαξη των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βεβαίως σε αυτές τις δύσκολες ώρες η Βουλγαρία μπορεί να έχει μόνο την Ελλάδα στο πλευρό της, αφού οι «Ευρωπαίοι Εταίροι» έχουν αποδείξει την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε αλληλεγγύη.
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ανησυχεί όχι μόνο για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας του αλλά και για τις τουρκικές απειλές για μονομερή κατάργηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εν όψει της επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.
Ο Βούλγαρος Πρόεδρος και οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν τις θέσεις τους ότι η αλληλεγγύη αποτελεί την θεμελιώδη αρχή για την εγγύηση της ασφάλειας των κρατών-μελών και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά από τις δικές μας εμπειρίες ότι η Βουλγαρία δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτούς τους ανίκανους στρατιωτικά εταίρους.

Σε συναγερμό οι βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε ενίσχυση των μονάδων που φυλάσσουν τα εθνικά σύνορα, τόσο της αστυνομίας, όσο των ενόπλων δυνάμεων.
Επισήμως οι Βούλγαροι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα για να αντιμετωπίσουν πιθανές προσφυγικές ροές, αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ο μοναδικός λόγος.

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν καντονοποίηση της Βουλγαρίας;

Ο Γιομέρ Φαρούκ, Τούρκος δήμαρχος από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, κάλεσε τους Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία να ψηφίσουν στις βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου.
Ο δήμαρχος συναντήθηκε με εκπροσώπους του συνδέσμου μεταναστών τουρκικής καταγωγής από τις βαλκανικές χώρες που ζουν στην Τουρκία.
«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 20% υποστήριξη, επειδή έτσι μόνο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε άνετα την τουρκική γλώσσα στη Βουλγαρία και να ακολουθούμε τη θρησκεία μας», τόνισε ο Καντέρ, επικεφαλής του συνδέσμου.
«Στη Βουλγαρία ο Λιουτβί Μεστάν είναι αρχηγός του κόμματος DOST. Ο ίδιος και τα στελέχη του κόμματος έχουν άριστες σχέσεις με την Δημοκρατία της Τουρκίας.
»Καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την εμπέδωση των δικαιωμάτων των ατόμων τουρκικής καταγωγής και των μουσουλμάνων στη Βουλγαρία.
»Εμείς από την πλευρά μας θα εξασφαλίσουμε δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία των ψηφοφόρων.
»Αυτές οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία, είπε ο δήμαρχος Φαρούκ Τσελίκ.
«Στην νεότερη ιστορία της Βουλγαρίας μετά το 1989, η Τουρκία προσπαθούσε να ανακατεύεται σε όλες τις εκλογές», δήλωσε την Παρασκευή ο Βούλγαρος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερτζίκοφ.
greeknation.gr