30 Αυγούστου 2011

Στην Αλγερία η οικογένεια του Καντάφι

Καταφύγιο στην Αλγερία αναζήτησαν και βρήκαν μέλη της οικογένειας Καντάφι, ενώ ο γιος του δικτάτορα Χάμις φέρεται να έχασε τη ζωή του κοντά στην Τρίπολη σε συγκρούσεις με ομάδα ανταρτών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών, «η σύζυγος του Μουαμάρ Καντάφι, Σάφια, η κόρη του Αΐσα και οι γιοι του Χάνιμπαλ και Μοχάμεντ, συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους, εισήλθαν στην Αλγερία στις 08.45 από τη μεθόριο μεταξύ της Λιβύης και της Αλγερίας». Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αντέδρασε ταχύτατα ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει την έκδοσή τους. Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο εξακολουθεί να αναζητείται. Ο συνταγματάρχης ήταν αρκούντως βίαιος και αδίστακτος για να εξασφαλίσει τη μακρά παραμονή του στην εξουσία. Μετά την πτώση του, όμως, η επιβίωσή του εξαρτάται από έναν άλλο παράγοντα: τα αμύθητα πλούτη του. Για κάθε δικτάτορα που ανατρέπεται, όσο υπάρχει χρήμα υπάρχει ελπίδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει κρυφούς λογαριασμούς σε μέρη όπου κάνουν ελάχιστες ερωτήσεις όταν φτάνει κάποιος με μερικές βαλίτσες γεμάτες δολάρια. Στην αρχή της εξέγερσης, τα χρηματοκιβώτια της Τρίπολης ήταν γεμάτα χρυσό αξίας 10 δισ. δολαρίων. Είναι άγνωστο αν το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται ακόμη εκεί ή αν έχει μεταφερθεί στη Σέμπχα, όπως θέλουν κάποιες πληροφορίες.
 
ΜΟΙΡΑΣΕ ΧΡΗΜΑ. Οι γαλλικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι περίπου 50 εκατ. δολάρια έχουν μοιραστεί στους πιστούς του καθεστώτος. Ο Καντάφι χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να στρατολογήσει μυστικούς πράκτορες, να πληρώσει μισθοφόρους, να χρηματίσει αξιωματούχους. Και όπως σημειώνει η «Κοριέρε ντελα Σέρα», μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει το χρήμα για να πείσει τους αντάρτες να κάνουν τα στραβά μάτια, να ανοίξουν έναν δρόμο, να διαθέσουν έναν αεροδιάδρομο, να μετατρέψουν ένα οποιοδήποτε σπίτι σε ασφαλές καταφύγιο.
 
Ο Καντάφι δεν είναι ο πρώτος δικτάτορας που χάνει τον θρόνο του χωρίς να χάσει τον θησαυρό του. Ο Μπέιμπι Ντοκ στην Αϊτή ή ο Μπεν Αλι στην Τυνησία εγκατέλειψαν τις χώρες τους πάμπλουτοι, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να μπλοκάρει τους λογαριασμούς τους. Η διαφορά με τον Καντάφι, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι ο συνταγματάρχης κινείται προς άγνωστη κατεύθυνση. Και όσο περνούν οι ημέρες χωρίς να εντοπίζονται τα ίχνη του τόσο φουντώνουν οι φήμες. Μπορεί η οικογένεια να βρίσκεται στην Αλγερία, ο ίδιος όμως παραμένει άφαντος. Χθες, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa μετέδωσε επικαλούμενο «έγκυρες λιβυκές διπλωματικές πηγές» ότι ο Καντάφι βρίσκεται στο Μπάνι Ουάλιντ, ένα ορμητήριο της φυλής Ουαρφάλα εκατό χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, μαζί με τους γιους του Σαάντι και Σάιφ. Αλλες πληροφορίες τον θέλουν ακόμη πιο νότια, προς την έρημο, για να καταλήξει στο Τσαντ ή στο Σουδάν του φίλου του Μπασίρ αφού ο Νίγηρας, μια τρίτη χώρα που θα μπορούσε να του προσφέρει καταφύγιο, αναγνώρισε προχθές το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ενώ μια λύση θα μπορούσε να είναι η Ζιμπάμπουε, όπου ο λίβυος δικτάτορας στήριξε με τα πετροδόλαρά του το καθεστώς Μουγκάμπε.
 
50.000 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ. Στην Τρίπολη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περισσότερους από 10.000 κρατουμένους από τις φυλακές του καθεστώτος. Σύμφωνα με τους αντάρτες, όμως, αγνοούνται περισσότεροι από 50.000 κρατούμενοι. Μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου εκφράζουν φόβους ότι πολλοί αγνοούμενοι φυλακίστηκαν σε υπόγεια καταφύγια, όπου εγκαταλείφθηκαν από τους δεσμοφύλακές τους μετά την πτώση του καθεστώτος. «Υπολογίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες συνελήφθησαν περίπου 60.000 άνθρωποι», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αχμέντ Μπανί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βεγγάζη. «Απελευθερώσαμε περισσότερους από 10.000 κρατουμένους μέχρι σήμερα. Πού είναι όμως οι υπόλοιποι;», διερωτήθηκε. Από την απάντηση είναι πιθανό να αποκαλυφθεί ακόμη μία ιστορία φρίκης.