25 Αυγούστου 2011

Τον Μουαμάρ Καντάφι ισχυρίζονται ότι έχουν περικυκλώσει οι εξεγερμένοι

 
 
Τρίπολη, Λιβύη
Ομάδα εξεγερμένων που πολιορκεί κτίρια κοντά στο συγκρότημα όπου βρισκόταν το αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι ισχυρίζονται ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης κρύβεται σε ένα από αυτά τα κτίρια με κάποιους από τους γιους του.

«Είναι μαζί. Είναι σε μια μικρή τρύπα» δήλωσε ο Μουχαμάντ Γκομάα, ένας από τους εξεγερμένους που συμμετέχουν στις μάχες. «Σήμερα τελειώνουν όλα» πρόσθεσε.

Οι εξεγερμένοι ανταλλάσσουν πυρά με άνδρες πιστούς στον Καντάφι που βρίσκονται εντός των κτιρίων.
Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι κρύβεται είτε μέσα στην Τρίπολη, είτε σε κάποιο από τα προάστιά της.

Εκπρόσωπος του πρώην ηγέτη της χώρας επιβεβαίωσε ότι ο Καντάφι βρίσκεται στη Λιβύη και ότι μάχεται κατά των αντικαθεστωτικών.

Έχοντας ήδη επικηρύξει τον Καντάφι με άνω του ενός εκατ. δολάρια, οι εξεγερμένοι προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομονώσουν τους τελευταίους συνεργάτες και συγγενείς του ηγέτη στην Τρίπολη. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποσχεθεί, πέραν της μεγάλης αμοιβής, αμνηστία σε όποιον από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον παραδώσει ή τον σκοτώσει.

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι ο Καντάφι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας για να «δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος».

«Στην Τρίπολη, υπάρχουν αποθέματα χρυσού αξίας 10 δισ. δολαρίων. Ο Καντάφι, μπορεί να έχει πάρει μέρος του χρυσού αυτού. Προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές και πολιτοφύλακες για να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος» ισχυρίστηκε.

«Ενωθείτε με τους επαναστάτες»

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, κάλεσε τους πολίτες που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι να «ενωθούν με την επανάσταση» και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τις συνομιλίες σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη αιματοχυσία.

«Η Λιβύη είναι αρκετά μεγάλη για όλους και θα συμπεριφερθούμε ισότιμα σε όλους τους Λίβυους. Ο εθνικός πλούτος είναι για τους Λίβυους και θα μοιραστεί εξίσου σε όσους βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους» είπε.