25 Αυγούστου 2011

Mε τον Καντάφι επικηρυγμένο, οι εξεγερμένοι «χτενίζουν» την Τρίπολη για καθεστωτικούς

ΤρίποληΣποραδικά πυρά ακούγονταν μέχρι και τα ξημερώματα στην Τρίπολη, με τους εξεγερμένους να συγκρούονται με ομάδες υποστηρικτών του Μουαμάρ Καντάφι στην πρωτεύουσα ενώ έχουν ήδη διώξει τον Λίβυο συνταγματάρχη από την έδρα του.


Έχοντας ήδη επικηρύξει τον Καντάφι με άνω του ενός εκατ. δολάρια, οι εξεγερμένοι προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομονώσουν τους τελευταίους συνεργάτες και συγγενείς του ηγέτη στην Τρίπολη. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποσχεθεί, πέραν της μεγάλης αμοιβής, αμνηστία σε όποιον από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον παραδώσει ή τον σκοτώσει.


Μέχρι τα ξημερώματα, οι κάτοικοι της Τρίπολης ξυπνούσαν από τους ήχους πυροβολισμών, ακόμη και από εκρήξεις, ενώ εντείνονται οι ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων για τους τραυματίες. Οι περισσότεροι πιστεύουν όμως πως το τέλος της περιπέτειας είναι κοντά και η κατάσταση θα αρχίσει σύντομα να ομαλοποιείται.

Παράλληλα, η Σίρτη και η Σάμπχα φαίνεται πως είναι δύο από τα τελευταία σημεία στη λιβυκή επικράτεια που οι δυνάμεις του Καντάφι διατηρούν κάποια ισχύ. Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών αναφέρουν στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ πως βρίσκονται σε συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες ώστε να επιτευχθεί ειρηνικό τέλος στις εκεί συγκρούσεις.
Ο ίδιος ο Καντάφι -που διαμήνυε σε ηχογραφημένο μήνυμά του την Τετάρτη πως θα βγει «νικητής ή μάρτυρας- παραμένει άφαντος. Δεν υπάρχει ακόμη καμία σαφής ένδειξη για το πού βρίσκεται ο Λίβυος συνταγματάρχης, με τους αντικαθεστωτικούς να θεωρούν πιθανό να είναι ακόμη μέσα στην πρωτεύουσα ή στην ευρύτερη περιοχή της.