31 Αυγούστου 2011

Χαλαρώνει η διεθνής κοινότητα τον «κλοιό» στα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία

Εξεγερμένος με φόντο το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ: Η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στη Λιβυή -και των ξένων ομίλων- είναι στις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας
 
Λονδίνο
Τους οικονομικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία και τις εμπορικές δραστηριότητες με στόχο το καθεστώς του Καντάφι αίρει σταδιακά η διεθνής κοινότητα, ώστε να επωφεληθούν οι αντικαθεστωτικοί, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αλλά και να ξαναρχίσει η δραστηριότητα των ξένων ομίλων: Ο ΟΗΕ ενέκρινε το ξεπάγωμα στοιχείων αξίας 1,55 δισ. δολαρίων από τη Βρετανία, ενώ οι «27» της ΕΕ προσανατολίζονται σε άμεση άρση των περιορισμών για έξι λιμάνια της Λιβύης.

Την ίδια στιγμή, επί λιβυκού εδάφους οι
εξεγερμένοι έδωσαν διορία μέχρι το Σάββατο στις δυνάμεις του Καντάφι να παραδοθούν ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική βία.

Το απόγευμα της Τρίτης, η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το αίτημα του Λονδίνου να απελευθερώσει λιβυκά χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 1,55 δισ. δολαρίων που βρίσκονταν στη Βρετανία ως μέρος της περιουσίας του λιβυκού Δημοσίου επί Καντάφι.

Η κίνηση ακολουθεί παρόμοια απόφαση της Ουάσινγκτον που είχε περάσει από την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο, παρά την αρχική αντίθεση της Νοτίου Αφρικής.

Παρόμοιο αίτημα δρομολογούν και η Γερμανία, για αποδέσμευση στοιχείων αξίας 1,4 δισ. δολαρίων και η Γαλλία, για περίπου 7,2 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των «27» της ΕΕ φαίνεται πως κινούνται σε συμφωνία, ίσως και μέχρι την Πέμπτη, για να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος έξι λιβυκών λιμανιών στο πλαίσιο της προσπάθειας να βοηθήσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να αποκατασταθεί η ομαλή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αλλά και οι δραστηριότητες των ξένων ομίλων.

Όπως αναφέρουν στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες, στην διάρκεια ενός αρχικού γύρου συζητήσεων για το ζήτημα στις Βρυξέλλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν άφησαν να διαφανεί κάποια αντίρρηση στην πρόταση.

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να υπάρξει απόφαση για τους πρώτους φορείς που θα βγουν από τον κατάλογο ως την Πέμπτη, και πιθανώς θα συμπεριληφθούν τα έξι λιμάνια» σε αυτές, είπε ένας διπλωμάτης υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Άλλος διπλωμάτης είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρθούν επίσης οι κυρώσεις σε βάρος ορισμένων λιβυκών πετρελαϊκών εταιριών αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με το ποιες θα είναι. «Υπάρχει μια ελαφριά πιθανότητα (καθυστέρησης)», είπε ο διπλωμάτης, καθώς υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσες και ποιες εταιρίες θα βγουν από τον κατάλογο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης (National Oil Corporation, NOC), δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου μπορεί να ξαναρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα φθάσει τα προπολεμικά της επίπεδα σε διάστημα 15 μηνών.

H δανέζικη Maersk ανέφερε επίσης πως θα ξαναρχίσει στις 8 Σεπτεμβρίου τις δραστηριότητές της στη Λιβύη. Η εταιρεία logistics είχε σταματήσει τις μεταφορές το Φεβρουάριο, και η επανέναρξη των εργασιών της θα αφορά, αρχικά, μόνο το λιμάνι της Βεγγάζης.