24 Αυγούστου 2011

Πού είναι ειναι ο Κοπριτης της Λιβυης - Καντάφι;


Ουδείς μέσα ή έξω από τη Λιβύη, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, εμφανιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα χθες να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, ενώ τρεις από τους γιους του είχαν πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών μαχητών μόλις μπήκαν στην Τρίπολη.
Οργιο φημών κυριαρχούσε για το καταφύγιο του Καντάφι, πηγαίνοντας πακέτο με το χάος των συγκρούσεων και των πανηγυρισμών: κυρίαρχη θεωρήθηκε η υπόθεση πως ο Μουαμάρ Καντάφι βρισκόταν κρυμμένος κάπου μέσα στο τεράστιο κτηριακό συγκρότημα Μπαμπ ελ Αζιζία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Τρίπολης, όπου ένας ικανός αριθμός πιστών του βρισκόταν ταμπουρωμένος και απαντούσε με ρουκέτες και πολυβόλα στην πολιορκία των ανταρτών.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, επιβεβαίωσε χθες ότι συνελήφθη ο Σεΐφ αλ Ισλάμ -υιός Καντάφι- αμέσως μόλις οι μαχητές μπήκαν στην Τρίπολη. Το βράδυ γνωστοποιήθηκε και η σύλληψη άλλου υιού Καντάφι, του Σάαντι.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Μοχάμεντ, πρωτότοκος υιός Καντάφι, επικεφαλής της λιβυκής εταιρείας ραδιοτηλεόρασης, «δραπέτευσε» χθες με τη βοήθεια πιστών, στο κανταφικό καθεστώς, στρατιωτών: είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από αντικαθεστωτικούς μαχητές αργά τη νύχτα της Κυριακής, που εισέβαλαν πυροβολώντας στο σπίτι του, ενώ έδινε τηλεφωνική συνέντευξη στο Al Jazeera, εκφράζοντας τη λύπη του για τον πόλεμο και τους σκοτωμούς στη Λιβύη. «Οι σκοτωμοί μεταξύ αδελφών, μεταξύ μουσουλμάνων, μου προκαλούν οδύνη», έλεγε σε ζωντανή μετάδοση, πριν η συνδιάλεξη διακοπεί, με πυροβολισμούς να ακούγονται ευκρινέστατα.
Αγνωστο πού βρίσκονται επίσης οι λοιποί γιοι του Καντάφι, Χάνιμπαλ, Μουτάσεμ και Χάμις, όπως και το «δεξί του χέρι», ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και κουνιάδος του, Αμπντάλα αλ Σενούσι. Ο Σενούσι τελευταία φορά εθεάθη νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Rixos», να ισχυρίζεται στους καταλύοντες εκεί εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ ότι «οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα να καταστρέψουν τη Λιβύη».