18 Αυγούστου 2011

Παπανδρέου: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις αλλαγές στη χώρα»


«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές, με διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που είχε σήμερα με κυβερνητικά στελέχη εν'όψει της ΔΕΘ αλλά και της νέας επίσκεψης της τρόϊκας στην Αθήνα. 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη ΔΕΘ σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επιθυμώντας να στείλει και ένα μήνυμα προς τα «έξω» με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας.
Στη διάρκεια των συσκέψεων συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι έγινε ουσιαστικά δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Η κυβέρνηση επιπλέον υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εκτιμώντας ότι το κλίμα ηρεμίας βοηθάει και το οικονομικό κλίμα.
Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι αυτές θα κινούνται στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στη διάρκεια των συσκέψεων εγκρίθηκε ακόμη το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος για την συρρίκνωση της ΕΡΤ αι το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο στις 11 πμ στην Γενική Γραμματεία Τύπου από τον υπουργό Ηλία Μόσιαλο.
Για το θέμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι ανατροπές στην ΕΡΤ θα είναι μεγάλες - δεν αποκλείεται ακόμα και να κλείσει κάποιο ή κάποια από τα 5 κανάλια που εκπέμπουν σήμερα αναλογικά και ψηφιακά, και σίγουρα θα υπάρξει μεγάλος περιορισμός στα ραδιόφωνα - και τόνισαν ότι η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι στους εργαζόμενους σε αυτήν.
Το ζήτημα των εγγυήσεων

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης δεν συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων συμμετοχής χωρών στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας και πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση δεν συζητά κάτι τέτοιο, καθώς το σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Για το προαναφερθέν θέμα των εγγυήσεων, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις είναι συμμαχικές, απαρτιζόμενες από δύο ή περισσότερα κόμματα και εκτιμούσαν ότι στο επόμενο δίμηνο η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι άμα μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση (για εγγυήσεις), τότε ακυρώνεται όλη η συμφωνία, προσθέτοντας ότι αν ακυρωθεί η συμφωνία για την Ελλάδα, τότε καταρρέει το ευρωπαϊκό σύστημα. Επεσήμαιναν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας με την Φινλανδία.