24 Αυγούστου 2011

Εκατοντάδες οι νεκροί στη μάχη της Τρίπολης, εκτός πολης οι συγκρούσεις


Τρίπολη
Βαρύ τίμημα έχουν πληρώσει για την επιτυχία τους οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατά την επέλασή τους στην Τρίπολη, που κατάφεραν να διώξουν τον Καντάφι από το αρχηγείο του και να καταλάβουν το συγκρότημα που λειτουργούσε ως έδρα της κυβέρνησής του. Οι αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για συνολικά 400 νεκρούς και εκατοντάδες άλλους τραυματίες στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. «Κίνηση τακτικής η "υποχώρηση"» από την Τρίπολη υποστηρίζει το καθεστώς, που καλεί τους Λίβυους να «καθαρίσουν» την πρωτεύουσα. Δεν αποκλείει την παροχή ασύλου στον Καντάφι η Νικαράγουα.

Το πρωί της Τετάρτης, οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν τον έλεγχο του πρώην κυβερνητικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το επίκεντρο των μαχών στην πρωτεύουσα από την είσοδό τους τη Δευτέρα, με σποραδικούς θύλακες να παραμένουν εκτός του ελέγχου τους μέσα στην πόλη.
Μέσα στην πρωτεύουσα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών, έχουν σημειωθεί επτά ρίψεις πυραύλων Grad σε κατοικημένες περιοχές από υποστηρικτές του Καντάφι. Ξένοι ανταποκριτές κάνουν επίσης λόγο για σποραδικά πυρά και εκρήξεις.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Το γύρο του κόσμου έχουν εικόνες πανηγυρισμών των αντικαθεστωτικών στο κέντρο της πόλης, με εξεγερμένους και κατοίκους να σπάνε αγάλματα του Καντάφι και να μπαίνουν στην πρώην έδρα του καθεστώτος. Θύλακες αντίστασης όμως παραμένουν σε ορισμένα σημεία της λιβυκής πρωτεύσας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos.

Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην λιβυκή τηλεόραση, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση τους Λίβυους, λέγοντας μάλιστα: «Έχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».

Την ίδια στιγμή, και ενώ η μία γειτονική χώρα μετά την άλλη αναγνωρίζουν το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών τη νόμιμη εξουσία στην Τρίπολη, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις: Οι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν πως θα οργανώσουν την Τετάρτη συναντήσεις στο Κατάρ με εκπροσώπους ξένων χωρών για την συγκέντρωση κεφαλαίων.

Όπως ανέφερε το Συμβούλιο, οι απεσταλμένοι του θα συναντηθούν με αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Τουρκίας και του Κατάρ στην Ντόχα.

Ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη επιζητά όμως και η Κίνα, με το υπουργείο Εμπορίου να επισημαίνει πως «όποιος μείνει στην εξουσία της Λιβύης, πρέπει να λάβει υπόψη» την κατάσταση στη διεθνή αγορά. Το Πεκίνο κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ να συντονίσει τη μετάβαση στη Λιβύη, αντί «αποκλειστικά και μόνο οι δυτικές κυβερνήσεις».

Δεν έχει κοπάσει ακόμη όμως και η συζήτηση για πιθανή διαφυγή του -καταζητούμενου από τη Χάγη- Μουαμάρ Καντάφι: Την Τετάρτη, η Νικαράγουα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει άσυλο στον συνταγματάρχη, εφόσον το ζητήσει, αναγνωρίζοντας όμως πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί πρακτικά.

«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε ο Καντάφι να φτάσει από τη Λιβύη» ανέφερε σύμβουλος του πρόεδρου της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα, λέγοντας πως «εάν κάποιος μας ζητήσει άσυλο, θα έπρεπε να το εξετάσουμε κατ' αρχή θετικά».

«Κίνδυνος; Ποιος κίνδυνος;» αναρωτιέται ο Καντάφι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην λιβυκή τηλεόραση, λέγοντας μάλιστα: «Έχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι, άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουίζουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν από τους προδότες» είπε ο Καντάφι.

O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.