19 Αυγούστου 2011

Διορίζονται 600, αποχωρούν 6.000 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της χώρας


Αθήνα
Το διορισμό μόλις 600 εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτούνται 6.000, ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Την ανακοίνωση αναμένεται να ακολουθήσουν σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς  που μιλούν για υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η υπουργός ανακοίνωσε ότι φέτος θα διοριστούν 600 εκπαιδευτικοί, ενώ 6.000 άτομα θα αποχωρήσουν.

Παράλληλα, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Όπως είπε, ωστόσο, η κ. Διαμαντοπούλου, τα σχολεία θα ανοίξουν εφέτος χωρίς κενά.

«Είναι άθλος» τόνισε «αλλά είναι όλα υπό έλεγχο. Η πολιτική κρίνεται σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και οι καπετάνιοι στην φουρτούνα φαίνονται» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι.

Ενδεικτικά η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1.000 εκπαιδευτικοί στην τεχνική εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες.

Φέτος θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της «κάρτας» σχολείων, από την οποία θα φαίνεται η λειτουργία τους και τα κενά σε εκπαιδευτικούς ή βιβλία.

Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά με το θέμα των βιβλίων ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται όλα τα βασικά βιβλία στα σχολεία και το επόμενο 20ημερο θα ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκπαιδευτικών διδακτικών πακέτων.

Φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180 λύκεια.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα τα μαθήματα μειώνονται, δίνεται βαρύτητα σε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και γλώσσα και εισάγεται για πρώτη φορά η μέθοδος των «πρότζεκτς» (ομαδικών δηλαδή εργασιών μεταξύ μαθητών που θα βαθμολογούνται κανονικά και θα λαμβάνονται υπόψιν για την επίδοση τους). Η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα είναι καθολική το σχολικό έτος 2012-13.

Επίσης, 961 δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που πέρυσι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 200 σχολεία.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η εκπαίδευση που οικοδομεί η κυβέρνηση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει 2.000 λιγότερα σχολεία, χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, έλλειψη βιβλίων, νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο, σχολεία και πανεπιστήμια - επιχειρήσεις.

» Αυτά τα μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής, θα έχουν βαριές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Γι’ αυτό η μόρφωση των παιδιών της, η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν Παιδείας πρέπει να γίνουν στοιχείο λαϊκής αφύπνισης, συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».