27 Αυγούστου 2011

Καταγγελίες για εκτελέσεις και δολοφονίες και από τις δύο πλευρές στη Λιβύη

 
 
Τρίπολη, Λιβύη
Καταγγελίες για εκτελέσεις και δολοφονίες και από τις δύο πλευρές της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη - αλλά κυρίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις - έρχονται στο φως τις τελευταίες ημέρες όταν το καθεστώς Καντάφι κατέρρεε με την τελική μάχη να δίνεται στην Τρίπολη.

Οι σφοδρές μάχες γύρω από το συγκρότημα της Μπαμπ αλ - Αζιζίγια, οι ελεύθεροι σκοπευτές που δρούσαν περίπου ανεξέλεγκτα τα στην πόλη, αλλά και οι δολοφονίες κρατουμένων και αιχμαλώτων άφησαν πίσω τους εκατοντάδες πτώματα ενόπλων και αρκετών αμάχων.

Μέσα στο συγκρότημα βρέθηκαν την Πέμπτη περίπου 30 πτώματα μαχητών των δυνάμεων του Καντάφι που σκοτώθηκαν στις μάχες. Καθώς τουλάχιστον δύο είχαν δεμένα τα χέρια, υπάρχουν υποψίες ότι εκτελέστηκαν, πιθανόν από τους αντικαθεστωτικούς.

Κάποια από τα θύματα ήταν στρατιώτες, άλλοι φορούσαν πολιτικά, ανέφερε το Reuters. Ορισμένοι ίσως ήταν μισθοφόροι καθώς είναι γνωστό από την αρχή της κρίσης, τον περασμένο Μάρτιο, ότι ο Καντάφι είχε στρατολογήσει πολλούς Αφρικανούς μισθοφόρους.

Επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία διερευνά καταγγελίες ότι οι εξεγερμένοι συνέλαβαν και ξυλοκοπούσαν άτομα που πίστευαν ότι είναι μισθοφόροι του Καντάφι.

Βρετανοί γιατροί που εργάζονται σε νοσοκομείο της Τρίπολης ανέφεραν, από την άλλη πλευρά, ότι μεταφέρθηκαν εκεί 17 πτώματα πολιτών τα οποία πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Είχαν συλληφθεί από τους κυβερνητικούς πριν από 10 ημέρες, κρατήθηκαν στο Μπαμπ αλ - Αζιζίγια και εκτελέστηκαν. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν είχαν τραύματα από μάχες.

Άλλες μαρτυρίες λένε ότι καθώς οι αντικαθεστωτικοί πλησίαζαν στο Μπαμπ αλ - Αζιζίγια, οι φρουροί έβγαλαν τους πάνω από 20 κρατούμενους στη φυλακή που βρισκόταν μέσα στο συγκρότημα και τους εκτέλεσαν.

Έξω από την Τρίπολη, σε άλλη φυλακή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι φρουροί είπαν σε δεκάδες κρατούμενους να φύγουν, γιατί η πύλη ήταν ανοιχτή. Άνοιξαν όμως πυρ και άρχισαν να πυροβολούν τους κρατούμενους και να πετούν χειροβομβίδες. Άγνωστο είναι πόσοι επιβίωσαν.

Εκατοντάδες πτώματα στρατιωτών, μισθοφόρων και πολιτών, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, επί μέρες στοιβάζονται κυριολεκτικά στα νοσοκομεία της Τρίπολης, λέει ακόμη το BBC, με κατοίκους να υποστηρίζουν ότι κυβερνητικοί στρατιώτες δολοφονούσαν τους ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία. Πολλοί μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι εκεί αλλά επειδή οι γιατροί έφυγαν λόγω των μαχών, οι ασθενείς πέθανα αβοήθητοι.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών για δολοφονίες και εκτελέσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί και για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες του συγκεντρώνουν στοιχεία για τις αναφορές που θα συντάξει το προσεχές διάστημα.