29 Αυγούστου 2011

«Σε κώμα» στο σπίτι του στην Τρίπολη βρίσκεται ο βομβιστής του Λόκερμπι

Τρίπολη, Λιβύη
Ετοιμοθάνατος, σε κωματώδη κατάσταση, βρίσκεται ο βομβιστής του Λόκερμπι, Αμπντελαμπάσε αλ-Μεγκράχι, ο μόνος που κρίθηκε ένοχος για την έκρηξη αμερικανικού αεροπλάνου το 1988, που προκάλεσε το θάνατο 270 επιβατών.

Το CNN μετέδωσε ότι ο Αλ Μεγκράχι βρίσκεται στο σπίτι του στην Τρίπολη, «στο κατώφλι του θανάτου», καθώς, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, «έχει σταματήσει να τρώει και, ορισμένες φορές, πέφτει σε κώμα».
Η οικογένεια του Μεγκράχι βρίσκεται στο πλευρό του.

«Του δίνουμε μόνο οξυγόνο. Κανείς δεν μας παρέχει την οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή» δήλωσε ο Καλίντ, γιος του Αλ Μεγκράχι.
Ο Αμπντελμπασέτ αλ-Μεγκράχι καταδικάσθηκε το 2001 σε ισόβια για τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας στις 21 Δεκεμβρίου του 1988 κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 270 άνθρωποι.

Τον Αύγουστο του 2009 αποφυλακίσθηκε για λόγους υγείας, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς του έπασχε από καρκίνο του προστάτη και είχε μόνον τρεις μήνες ζωή.

Η απόφαση της αποφυλάκισής του είχε προκαλέσει οργή σε Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς τα περισσότερα θύματα της επίθεσης ήταν Αμερικανοί.
Οι Αρχές της Σκωτίας είχαν δηλώσει πριν από μερικές ημέρες πως είχαν χάσει επαφή με τον αλ-Μεγκραχί, λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη.
Στους επικριτές της απαντά η Σκωτία

Η κυβέρνηση της Σκωτίας απάντησε τη Δευτέρα εκ νέου σε όσους την κατηγορούν για την πρόωρη απελευθέρωση του Αλ Μεγκράχι.

«Δεν είχαμε ποτέ και δεν έχουμε οποιαδήποτε πρόθεση για την έκδοση του Μεγκράχι» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News ο πρωθυπουργός, Άλεξ Σάλμοντ.
«Όπως λέμε πάντα, ο Αλ Μεγκράχι πεθαίνει από καρκίνο σε τελικό στάδιο» δήλωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας και το τοπικό συμβούλιο που τον παρακολουθεί από την αποφυλάκισή του. 
«Η φημολογία σχετικά με τον Αλ-Μεγκράχι τις τελευταίες ημέρες δεν βοηθάει πουθενά, δεν χρησιμεύει και περιλαμβάνει λανθασμένες πληροφορίες»