17 Αυγούστου 2011

Η Λατάκια σε κατάσταση πολιορκίας


Ακόμη και το Πολεμικό Ναυτικό επιστράτευσε το καθεστώς Ασαντ στη Συρία στις επιχειρήσεις καταστολής εις βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που ζητούν την παραίτηση του σύρου προέδρου. Κανονιοφόροι συνέδραμαν με βολές άρματα μάχης και πεζοπόρα τμήματα που εισέβαλαν το Σάββατο στη Λατάκια, μία ημέρα αφότου περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι απαίτησαν την παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Εως χθες, τουλάχιστον τριάντα είχαν χάσει τη ζωή τους. Στόχος των κανονιοφόρων έγιναν οι σουνιτικές συνοικίες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Αντίθετα με τις περισσότερες πόλεις της Συρίας όπου πλειοψηφεί το σουνιτικό στοιχείο, στη Λατάκια η πλειονότητα των κατοίκων είναι αλεβίτες, όπως και η οικογένεια Ασαντ. Η πόλη εποικίστηκε από ορεσίβιους αλεβίτες, στους οποίους προσφέρθηκε γη και θέσεις στη δημόσια διοίκηση για να αφήσουν τα ορεινά χωριά τους. Το λιμάνι ελεγχόταν επί σειρά ετών από τον Τζαμίλ αλ-Ασαντ, θείο του σημερινού προέδρου. Μετά τον θάνατό του, τον έλεγχο ανέλαβε η νεώτερη γενιά της οικογένειας. Αφότου έγιναν μειονότητα, οι σουνίτες της πόλης περιορίστηκαν σε μερικές συνοικίες γύρω από το λιμάνι, οι οποίες και έγιναν στόχος των συριακών στρατευμάτων.
Καθώς τα πολεμικά πλοία βομβάρδιζαν από θαλάσσης, πεζοπόρα τμήματα εισέβαλαν με την υποστήριξη αρμάτων μάχης στην πόλη εξαναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους να τραπούν σε φυγή. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δυνάμεις του Στρατού άνοιξαν χθες πυρ εις βάρος ομάδας αμάχων η οποία προσέγγιζε σημείο ελέγχου της πόλης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και πέντε να τραυματιστούν. Την ίδια ώρα, άνδρες του Στρατού εισέβαλαν σε στρατόπεδο παλαιστίνιων προσφύγων καλώντας τους άμαχους να φύγουν για να μη διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Κατά την επιχείρηση καταστολής, πολλά άτομα νεαρής ηλικίας συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο στάδιο της πόλης. Το καθεστώς απέρριψε, πάντως, ως «παντελώς αβάσιμη» την πληροφορία ότι πολεμικά πλοία συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους του καθεστώτος που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, τα πλοία εκτελούσαν απλώς «περιπολίες ρουτίνας με αντικείμενο την αποτροπή εισόδου λαθραίων όπλων στη χώρα».
Παρά τις προειδοποιήσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ για την επιβολή νέων και αυστηρότερων κυρώσεων αλλά και το τελεσίγραφο του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που την περασμένη εβδομάδα ζήτησε να σταματήσουν οι βιαιότητες εντός δεκαπέντε ημερών, το καθεστώς Ασαντ εξακολουθεί να κινείται στη λογική της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων καταστολής που υιοθέτησε μετά την έναρξη του Ραμαζανιού, την 1η Αυγούστου, φοβούμενο ότι οι διαδηλωτές θα εκμεταλλεύονταν τη συνάθροιση των πιστών στους τόπους λατρείας για να εντείνουν τη διαμαρτυρία τους. Στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας μπήκε τις τελευταίες ημέρες και η περιοχή της Χούλα στην πόλη Χομς, θέατρο μαζικών διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες. Ενας ηλικιωμένος φέρεται να έχασε τη ζωή του από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ από τις αρχές Αυγούστου τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην περιοχή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το καθεστώς πάντως, εξακολουθεί να επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα σε «ξένα κέντρα που θέλουν να διαλυθεί η Συρία».