17 Αυγούστου 2011

Σε τράπεζες «φιλικών» χωρών μεταφέρει ο Τσάβες τις καταθέσεις της χώρας, λέει η Αντιπολίτευση


Τη μεταφορά των καταθέσεων της Βενεζουέλας από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες σε πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και της Κίνας μελετά ο Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγγέλλει στέλεχος της Αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globovision, o Χούλιο Μοντόγια δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που αποκαλύπτουν σχέδια για τη μεταφορά περίπου 6 δισ. δολαρίων (σε μετρητά) σε χώρες φιλικότερες απέναντι στην πολιτική του Τσάβες.

Η πρόταση αφορά επίσης στη μεταφορά αποθεμάτων χρυσού αξίας 11 δισ. δολαρίων από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, είπε ο Μοντάγια.

Σε πρόσφατα σχόλιά του ο Τσάβες είχε μιλήσει για τερματισμό της «δικτατορίας του δολαρίου» και την ανάγκη για ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα.

Ο Μοντόγια είπε πως η αντιπολίτευση υποψιάζεται πως η Κίνα και άλλες χώρες ζήτησαν τη μεταφορά των αποθεμάτων ως εγγύηση για τα μαζικά δάνεια που χορήγησαν στον Τσάβες επί σειρά ετών.

Από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει δοθεί απάντηση στα όσα κατήγγειλε ο Μοντόγια. Αντίθετα, ο Τσάβες και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, κατήγγειλαν την «ιμπεριαλιστική επίθεση» της Δύσης στη Λιβύη και τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Καράκας.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους κόλπους του ΟΠΕΚ, του οποίου το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι μέλη, καθώς και να εξετάσουν την «αρνητική συνέπεια της οικονομικής κρίσης των κύριων δυνάμεων».

Τα νεώτερα για την υγεία του Τσάβες

Ο Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείριση στις 20 Ιουνίου στην Αβάνα για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, δήλωσε ότι ο καρκίνος του δεν έχει παρουσιάσει μετάσταση και ότι είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση η υγεία του.

«Δεν έχω μεταστάσεις. Καμιά μετάσταση δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα σημείο του σώματός μου», αναγνωρίζοντας ότι οι τελευταίες συνεδρίες χημειοθεραπείας τον είχαν εξαντλήσει.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο τέλος μιας συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με την γενική γραμματέα της UNASUR, την Κολομβιανή Μαρία Έμα Μεχία, ο πρόεδρος Τσάβες εξήγησε ότι υποβλήθηκε σε σειρά εκτενών ιατρικών εξετάσεων.

Ο 57χρονος Τσάβες επέστρεψε την Κυριακή στο Καράκας ύστερα από ένα δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας στην Κούβα.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο είπε ότι ο καρκίνος από τον οποίος είχε προσβληθεί, «δεν έχει τελειώσει».

Ο Τσάβες βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και επιδιώκει την επανεκλογή του το 2012.