2 Νοεμβρίου 2011

Γ.Παπανδρέου: «Λύσσαξαν τα συμφέροντα εναντίον του δημοψηφίσματος»

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τραπεζικών συμφερόντων και ορισμένων ΜΜΕ. 

«Τι άλλαξε και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα; Βεβαίως, καλόπιστα, διότι κάθε πρόταση ή πρωτοβουλία έχει τα συν και τα πλην της. Αλλά τι άλλαξε και μόλις ανακοινώθηκε δημοψήφισμα, ξέσπασε τέτοιος θόρυβος»; 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζημιώνει ορισμένους και για αυτό αντιδρούν. «Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, αυτά είναι που άλλαξαν - και όχι μόνο - το κλίμα. Και το δημοψήφισμα έγινε ξαφνικά για αυτούς κάτι τρομερό και φοβερό».¨

Γ.Παπανδρέου: «Η αντιπολίτευση φοβάται το δημοψήφισμα»

Ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε πως η αντιπολίτευση πίστευε πως η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει στην Σύνοδο Κορυφής. «Βλέπει ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να βρεθεί στη γωνία, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει θετικά. Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό. Μιλάνε δήθεν στο όνομα του λαού, αλλά φοβούνται την ετυμηγορία του, γιατί δεν δέχονται να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός το τι θέλει».

«Οι εκλογές θα σήμαιναν ανευθυνότητα της κυβέρνησης»

Τάχθηκε για άλλη μία φορά ενάντια στις πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα στην χρεοκοπία. «Οι εκλογές θα ήταν αποφυγή των ευθυνών μας. Θα άφηνε ένα θολό τοπίο να αναπτυχθεί, με υποσχέσεις αόριστες, και θα έδινε μια διφορούμενη εντολή ο λαός στη νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε, όποια και αν ήταν αυτή. Με αποτέλεσμα, πέραν της ζημιάς και της φθοράς μιας προεκλογικής περιόδου, που σε μια περίοδο σαν και αυτή θα σταματούσαν τα πάντα, θα μπορούσε να συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου χρεοκοπίας».

«Ήταν ενήμεροι οι εταίροι μας για το δημοψήφισμα»

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας και τόνισε ότι η δημοκρατία είναι υπεράνω των ορέξεων των 
αγορών. «Μήπως φοβούνται οι εταίροι μας το δημοψήφισμα; Ήταν ενήμεροι, θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας. Αλλά και βέβαια ανησυχούν, και βέβαια θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα και απλά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και βέβαια θα ήθελαν να μην προκαλείται ανησυχία στις αγορές στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος, πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενες εκλογές.
Αλλά επιτέλους, πρέπει να διαμηνύσουμε σε κάθε κατεύθυνση και ειδικά στο G-20, ότι χρειάζεται - και αυτό θα πω αύριο - να αποφασίσουν επιτέλους πολιτικές, που θα διασφαλίζουν ότι η Δημοκρατία είναι υπεράνω των ορέξεων των αγορών».

Αντίθετος με το δημοψήφισμα ο Α.Λοβέρδος – Κριτική από Α.Διαμαντοπούλου και Κ.Σκανδαλίδη

Την αντίθεσή του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασε ο Ανδρεάς Λοβέρδος. «Δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια. Θα ήθελα ωστόσο πριν τοποθετηθώ, να δω το περιεχόμενο». 

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι πριν από την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Θα έπρεπε να συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή. «Δεν καταλαβαίνω την σκοπιμότητα να πάμε τώρα σε δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή για το θέμα αυτό, προκειμένου συντεταγμένα να οργανώσουμε την στρατηγική μας». 

Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη. «Θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί, ώστε να πάμε ομογενοποιημένα και όχι να αιφνιδιαζόμαστε». Υπέρ των προτάσεων του Γ.Παπανδρέου τάχθηκαν οι κ.κ. Ρέππας, Χρυσοχοϊδης, Παπουτσής, Καστανίδης, Μπεγλίτης αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Γ.Παπανδρέου: «Ορισμένοι κινούνται στα όρια θεσμικής εκτροπής»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να είναι ενωμένα, τονίζοντας ότι μόνο μια πολιτική ανωμαλία μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση από την πορεία της. «Θέλω επίσης να πω ότι υπάρχουν και αυτοί που κινούνται ήδη στα όρια μιας θεσμικής εκτροπής. Διαβάσατε τις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, της κυρίας Μπακογιάννη, του ΛΑΟΣ και άλλων, με τις οποίες παροτρύνουν ανοιχτά τους Βουλευτές μας στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό, χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη».