1 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι συνταξιούχοι και μισθωτοί θα πληρώσουν φόρο 50%!

Έρχεται ο νέος φορολογικός νόμος – Όλα τα σενάρια που μελετά το ΥΠΟΙΚ
Σαρωτικές αλλαγές, στην φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων περιλαμβάνονται στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες, εξετάζουν διαφορετικά σενάρια για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με την οποία θα φορολογηθούμε το 2016, με την ενσωμάτωση στη φορολογία της έκτακτης εισφοράς και το νέο αφορολόγητο που θα χτίζεται με «πλαστικό» χρήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι συντελεστές θα ξεκινούν από 10% και θα ανεβαίνουν μέχρι και το 50% για υψηλά εισοδήματα.
Στην Καραγιώργη Σερβίας, έχουν βάλει κάτω όλα τα φορολογικά στοιχεία του 2015 και ετοιμάζουν το σχέδιο της φορολογίας του 2016, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που ξεκινά σήμερα, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το «κουαρτέτο» φέρεται να έχει τις δικές του «ιδέες» για το που πρέπει να τεθούν οι στόχοι των εσόδων και σε αυτή τη βάση, ακόμα και οι νέοι συντελεστές θα αποτελέσουν πεδίο μάχης ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο που εξετάζεται να ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, θα παραμείνει κοντά στο ισχύον των 9.550 ευρώ και θα  είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες ή μέσω τραπεζών.
Σημαντική βοήθεια στο οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να δίνει το νέο λογισμικό, από την τεχνική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπου βάζοντας όλα τα φορολογικά στοιχεία και τους νέους συντελεστές, υπολογίζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο,
για κάθε σενάριο φορολογικής κλίμακας που εξετάζει το υπουργείο, το επιτελείο γνωρίζει άμεσα και το δημοσιονομικό αποτέλεσμά της.
Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει γίνει γνωστό ότι με τις νέες αλλαγές, θα υπάρξει ανακατανομή των φορολογικών βαρών, από τους αδύναμους, προς τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο υπουργείο, ψάχνουν πρόσθετα έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και άλλα 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται να το ενδεχόμενο να καλυφθεί η διαφορά μέσα από προκαταβολή
Δεν αλλάζουν οι συντελεστές για τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπει προκαταβολή, για τα εισοδήματα της επόμενης χρονιάς. Οι συντελεστές, παραμένουν για εισόδημα έως 12.000 ευρώ στο 11% από το πρώτο ευρώ, ενώ για πάνω από 12.000 ευρώ με 33%.
Τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα και την επανεξέταση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που δίνεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τους μισθωτούς είναι 41% και των συνταξιούχων 42%, μαζί με τον ανώτατο συντελεστή εισφοράς αλληλεγγύης που είναι  8%, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ανώτατο συντελεστή που φτάνει το 50%! Αυτό που ακόμα «παίζετε» είναι το από πιο εισόδημα και πάνω θα μπει ο ανώτερος συντελεστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια εξετάζεται η επιβολή του πάνω από τα 60.000 ή και τα 50.000 ευρώ. Για το αν θα γίνει η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην φορολογική κλίμακα, είναι ακόμα θέμα καθώς στο υπουργείο, υπάρχουν αντιρρήσεις.
Κατηγορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

kontranews.gr