1 Φεβρουαρίου 2016

Ακυβέρνητο φορτηγό σκάφος παρασύρεται προς τις γαλλικές ακτές

Οι αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα κάνουν ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο, το οποίο έχει πάρει επικίνδυνη κλίση, να προσκρούσει στις γαλλικές ακτές στον Ατλαντικό.

Το πλοίο «Modern Express» με σημαία Παναμά αναμένεται να φτάσει στις ακτές κοντά στο γαλλικό θέρετρο Λα Ροσέλ από τη νύχτα της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης, εκτός αν τα συνεργεία διάσωσης καταφέρουν να συνδέσουν ένα σκοινί ρυμούλκησης.

Τα 22 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με ελικόπτερο την περασμένη Τρίτη όταν το πλοίο πήρε επικίνδυνη κλίση 40-50 μοιρών, ύστερα από βλάβη που παρουσίασε. 

Τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν σκοινί ρυμούλκησης στο σκάφος (μήκους 164 μέτρων), ενώ οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την Κυριακή τα συνεργεία να σταματήσουν τις προσπάθειές τους.

Το πλοίο μετέφερε 3.600 τόνους ξυλείας και μηχανήματα οικοδομής από την Γκαμπόν στην Γαλλία, ενώ στις δεξαμενές του υπάρχουν 300 τόνοι μαζούτ.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πιθανότητες ρύπανσης σε περίπτωση πρόσκρουσης του πλοίου στις ακτές είναι χαμηλές, αλλά για κάθε ενδεχόμενο στην περιοχή πλέει ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος.

Ειδική ομάδα διάσωσης από την Ολλανδία κατάφερε να συνδέσει σκοινί ρυμούλκησης αρχικά αλλά αυτό έσπασε λόγω της θαλασσοταραχής.