Σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε η απόφαση της Ολλανδίας να μην επιτρέψει σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, καθώς έχει ξεσπάσει διαμάχη για την καμπάνια της Αγκυρας στην Ευρώπη, ενόψει του δημοψηφίσματος.
Η διαμάχη κλιμακώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι αρχές της Ολλανδίας εμπόδισαν στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών υποθέσεων να μπει στο προξενείο της χώρας της στο Ρότερνταμ, έξω από το οποίο ξέσπασαν επεισόδια καθώς εκατοντάδες συγκεντρωμένοι απαιτούσαν να δουν την υπουργό.
Η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού τα ξημερώματα του Σαββάτου, για να διαλύσουν το πλήθος, που «απάντησε» εκτοξεύοντας μπουκάλια και πέτρες. Σύμφωνα με μάρτυρα, που επικαλείται ο Guardian, η αστυνομία χτύπησε αρκετούς συγκεντρωμένους με γκλομπ.
Εδιωξαν από τη χώρα Τουρκάλα υπουργό
Ολα ξεκίνησαν όταν οι ολλανδικές αρχές δεν επέτρεψαν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ. Αλλά και η υπουργός Οικογενειακών υποθέσεων, Φάτμα Μπετούν Σαγιάν Καγιά, εκδιώχθηκε από τη χώρα, καθώς η αστυνομία τη συνόδευσε πίσω στη Γερμανία, από όπου είχε φτάσει στην Ολλανδία οδικώς, μετά από την απόφαση των ολλανδικών αρχών να μην επιτραπεί να προσγειωθεί το αεροπλάνο του Τσαβούσογλου. «Ο κόσμος πρέπει να πάρει θέση στο όνομα της δημοκρατίας ενάντια σε αυτή τη φασιστική πράξη! Αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκα υπουργό δεν πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτή», δήλωσε η Καγιά.
«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση. Η Καγιά έφτασε στο Ρότερντμαν οδικώς, από το Ντίσελντορφ, το βράδυ του Σαββάτου, αλλά δεν της επέτρεψαν να μπει στο τουρκικό προξενείο.
Επειτα από διαβουλεύσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, αποφάσισαν να δοθεί στην Καγιά να δοθεί η εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα, επιστρέφοντας στη Γερμανία.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας δήλωσε ότι θεωρούσε τις επισκέψεις ανεπιθύμητες και ότι δεν μπορεί να συνεργαστούν με την πολιτική καμπάνια Τούρκων υπουργών στη χώρα. Ακόμη έκανε λόγο για πιθανό διχασμό της τουρκικής μειονότητας, στην οποία υπάρχουν «στρατόπεδα» υπέρ και κατά του Ταγίπ Ερντογάν.
Αντιδρώντας σε αυτές τις κινήσεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να επιστρέψει «για λίγο καιρό» από την άδειά του ο Ολλανδός πρέσβης στην Αγκυρα. Οι τουρκικές αρχές σφράγισαν την ολλανδική πρεσβεία στην Αγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ως αντίποινα, ενώ εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω και από τα δύο κτίρια διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες της Ολλανδίας.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να επηρεάσει τον μεγάλο αριθμό των Τούρκων που ζουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ολλανδία, για να κερδίσει το δημοψήφισμα που θα ενισχύσει τις εξουσίες τους. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει ήδη δηλώσει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει τις τουρκικές πολιτικές εντάσεις στη χώρα της. Ηδη τέσσερις συγκεντρώσεις στην Αυστρία και μία στην Ελβετία έχουν ματαιωθεί.
Η ένταση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας ξεκίνησε όταν απαγορεύθηκε στον Τσαβούσογλου να πάει στο Ρότερνταμ για ομιλία. Παρόλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να πάει στην Ολλανδία, αλλά δεν του επέτρεψαν να προσγειωθεί.
Σφοδρή ήταν η απάντηση του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με αντίποινα. «Μπορείτε να ακυρώσετε την πτήση του υπουργού Εξωτερικών μας, αλλά να δούμε πώς οι πτήσεις σας θα έρχονται στην Τουρκία τώρα. Δεν ξέρουν από διπλωματία ή πολιτική. Είναι απομεινάρια των Ναζί. Είναι φασίστες», είπε στο ξέσπασμά του ο Ερντογάν.
Ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, χαρακτήρισε ως «τρελή» τη δήλωση του Τούρκου περί ναζί και φασιστών. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό είναι εκτός ορίων», πρόσθεσε.
iefimerida.gr