5 Μαρτίου 2017

Συνεργασία Αθήνας - Καΐρου με το βλέμμα στον ελληνισμό της Αιγύπτου

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τις ελληνικές κοινότητες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου υπεγράφη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με αφορμή την προβολή της ταινίας μικρού μήκους, με τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», η οποία καταγράφει στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας.

Τον ρόλο του αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τους μακραίωνος δεσμούς του με τη «μητέρα» πατρίδα και τη σημασία του μνημονίου συνεργασίας ως πολιτισμικής γέφυρας των δύο χωρών, ανέδειξαν στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στην εκδήλωση οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Γιάννης Αμανατίδης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ως οικοδεσπότης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ.Κρέτσος συνεχάρη τους δημιουργούς της ταινίας και εστίασε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο οπτικοακουστικός κλάδος στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού και σημείωσε πως παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε, η επιδίωξή μας είναι να στηριχθούν ανάλογες πολιτιστικές δράσεις που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

«Οι ελληνικές κοινότητες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου υπήρξαν από τις πρώτες παροικιακές οργανωτικές δομές του απόδημου ελληνισμού σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κουίκ και σημείωσε: 

«Το μνημόνιο συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει το οργανωτικό πλαίσιο που θα στηρίξει κοινές δράσεις πολιτισμού, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανή η σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο πολιτισμών και να νοηματοδοτεί διαρκώς τη σταθερή και κοινή πολιτική θέση υπέρ της συνεννόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου».

Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε πως τα «τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο» και αναγνώρισε τον ρόλο της Κύπρου ως «ενδιάμεσης αδελφής χώρας». 

«Τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας, ας γίνουν αφετηρία για μελλοντικές κοινές δράσεις πολιτισμού, κυρίως για τη νεολαία, την οποία πρέπει να τη στηρίξουμε σε παγκόσμιο ομογενειακό επίπεδο με τη χρήση της ελληνικής γλώσσας», προσέθεσε.

Όπως υπογράμμισε, η γλώσσα και η Εκκλησία είναι οι δύο πυλώνες που δένουν την ομογένεια με τη «μητέρα» πατρίδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του σε ένα καλύτερο μέλλον για τη συνεργασία των δύο χωρών και των δύο λαών.

Στη Ν. Αφρική ο Κουίκ - Στο επίκεντρο η διάδοση της ελληνικής γλώσσας
Ο κ. Αμανατίδης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας ως σταθμό που ανοίγει νέους δρόμους στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας. 

«Οι γόνιμες αλληλεπιδράσεις στο χώρο του πολιτισμού, το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Κωνσταντίνου Παρθένη, η πλειάδα των συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, διπλωματών και πολιτικών διεθνούς φήμης που ανέδειξε η ελληνική παροικία της Αιγύπτου σηματοδοτούν τη σχέση βαθιάς φιλίας η οποία συνδέει του λαούς μας και αποτελούν άριστους οιωνούς για την καλύτερη δυνατή έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή μας, από κοινού, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ενάντια στη μισαλλοδοξία και στον βίαιο εξτρεμισμό» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης. 

Επισήμανε δε τη σημασία της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ως περίτρανη απόδειξη της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής.

Ειδική έμφαση έδωσε στη συμβολή της Ελλάδας τόσο στην υπόθεση της νέας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αλλά και στη χρηματοδότηση του ΥΠΕΞ για την κατασκευή του ανδριάντα του ιδρυτή της βιβλιοθήκης Δημητρίου Φαληρέως.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ιωάννης Παπαδόπουλος τόνισε πως βασικός άξονας του μνημονίου συνεργασίας είναι ο πολιτισμός και η προβολή του Ελληνισμού, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. 

Εξήγησε πως η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας «θα δώσει δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσφέρουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και του έργου των ελληνικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου. Τέλος, εξήρε το έργο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας το σημαντικό και πολυποίκιλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής ανέφερε πως ο παλμός της ομογένειας μάς συνδέει και σήμερα με την πατρίδα μας. 

Περιγράφοντας την ιστορία της παροικίας του Καΐρου, είπε ότι όλα αυτά συνέβησαν στην Αίγυπτο γιατί ως χώρα δεν αντιμετώπισε τους Έλληνες ποτέ σαν ξένους, αλλά σαν κομμάτι της δικής της κουλτούρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ειδική μνεία έκανε και στην «αξιοζήλευτη κοινότητα» του Καΐρου, εστιάζοντας στις πλούσιες υποδομές. 

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο θρησκευτικό (6 ναούς) και στον εκπαιδευτικό τομέα - από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και το αναγνωρισμένο κέντρο ελληνομάθειας, υποτροφίες, εβδομαδιαία εφημερίδα, διατήρηση αρχείου-, αλλά και στον τομέα της πρόνοιας, με το ελληνικό γενικό νοσοκομείο, τον οίκο ευγηρίας και την παροχή επιδομάτων βοήθειας σε Έλληνες άπορους.
real.gr