Επιχείρηση ταχείας ανασύνταξης του ΠαΣοΚ έχει θέσει σε εφαρμογή ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τις τελευταίες ημέρες είχε μια σειρά συναντήσεις με βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του κόμματος και συζήτησε μαζί τους τα σχέδιά του για την προεκλογική περίοδο αλλά και για μετά τις εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος δεν κρύβει από τους συνομιλητές του ότι αυτό που τον απασχολεί δεν είναι το εσωτερικό τοπίο στο ΠαΣοΚ αλλά να μη χαθεί χρόνος για τη χώρα. Εκτιμά ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και πως το πρόγραμμα σταθερότητας θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις. Για τους λόγους αυτούς θα διεκδικήσει υψηλά εκλογικά ποσοστά ώστε να έχει το ΠαΣοΚ καθοριστικό ρόλο μετά τις εκλογές.
Το μετεκλογικό τοπίο είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί σε αυτή τη φάση, ωστόσο οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Αντ. Σαμαράς βρίσκονται ενώπιον του ιδίου διλήμματος: να πολώσουν το κλίμα τόσο ώστε να συγκρατήσουν και, αν είναι δυνατόν, να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, χωρίς όμως να τορπιλίσουν τις προοπτικές μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας. Το ΠαΣοΚ έπειτα από την εκλογή νέου προέδρου φαίνεται ότι συσπειρώνει κάποιες δυνάμεις του, ωστόσο, όπως παραδέχονται στελέχη της Ιπποκράτους, στη βάση του κόμματος υπάρχει μια βουβή οργή και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι στην κοίτη του ΠαΣοΚ. Με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να αποτυπώνουν ένα σκηνικό ακυβερνησίας, το βασικό δίλημμα που αναμένεται να τεθεί από το ΠαΣοΚ είναι να κάνουν οι πολίτες μια εθνική επιλογή στις εκλογές ώστε η χώρα να έχει ισχυρή πολιτική διεύθυνση με καθαρή γραμμή. Σε αυτή τη βάση θα ανοίξουν μέτωπο με όλες τις αντίρροπες πολιτικές δυνάμεις. «Αν οδηγηθήκαμε σε μια βαθιά κρίση για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και τώρα έχουμε μια προοπτική εξόδου γιατί να μπούμε σε μια ανακύκλωση των προβλημάτων που μας καταβύθισαν στην κρίση;», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.
Στο γραφείο του προέδρου
Ο έκτος όροφος της Ιπποκράτους, όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου του ΠαΣοΚ, αποτελούσε ένα είδος αβάτου επί Γ. Παπανδρέου. Ελάχιστα στελέχη είχαν περάσει την πόρτα του γραφείου για κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον προηγούμενο πρόεδρο και οι περισσότεροι εντυπωσιάστηκαν τόσο από τον χώρο όσο και από την ανοιχτή αντιμετώπιση που είχαν από τον κ. Βενιζέλο. Ειδικά βουλευτές της «προεδρικής ομάδας» σχολίαζαν ότι ο νέος πρόεδρος τους φάνηκε ειλικρινής όταν τους είπε ότι δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε αποκλεισμούς στελεχών, μια τακτική που υιοθέτησε ο κ. Παπανδρέου και η οποία συντήρησε το τραύμα του ΠαΣοΚ από τις εσωκομματικές εκλογές του 2007 ως και τον Ιούνιο του 2011, όταν πριν από τον ανασχηματισμό «βενιζελικοί» βουλευτές κατηγορήθηκαν ως «αποστάτες».
Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να αφήσει πίσω του την εσωτερική καχυποψία και να ενώσει όλες τις δυνάμεις του κόμματος μπροστά σε μια εκλογική μάχη επιβίωσης όχι μόνο για το ΠαΣοΚ αλλά, όπως εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, και για τη χώρα. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του φαίνεται ότι δεν προτίθεται να ανοίξει κανένα εσωτερικό μέτωπο, ιδίως με τον κ. Παπανδρέου. Επιπλέον, δεν βιάζεται να πάρει τις αποφάσεις του για τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη, παρά τις πιέσεις που δέχεται για την αντικατάστασή του - μια ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο θα έδινε τη δυνατότητα μέσω των λευκών ψηφοδελτίων να «κοντύνει» ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος. Στην περίπτωση όμως που παραιτηθεί ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ, δεν είναι βέβαιον ότι θα αναζητηθεί αντικαταστάτης, έστω και προσωρινός. Η σύνθεση της Εκλογικής Επιτροπής, άλλωστε, όπου θα μετέχουν το Πολιτικό Συμβούλιο, όλα τα κορυφαία στελέχη και όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στην κυβέρνηση ή στη Βουλή, μεταδίδει σήμα υπέρβασης του Εθνικού Συμβουλίου ως τις βουλευτικές εκλογές.
Αλλάζουν όλα στην Ιπποκράτους
Στην Ιπποκράτους πρόκειται να αλλάξουν πολλά, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομές. Το κόμμα θα αποκτήσει νέες λειτουργίες, τομείς θα ενοποιηθούν, ρόλοι θα χαθούν ή θα αλλάξουν περιεχόμενο και θα επιχειρηθεί μεγάλο νοικοκύρεμα στα οικονομικά. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις που θέτουν σε διάταξη μάχης το ΠαΣοΚ. Επικεφαλής της διοικητικής αναδιοργάνωσης του κόμματος θα τεθεί ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αναλάβει και τα οικονομικά του ΠαΣοΚ, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ο συνεργάτης του εκ Θεσσαλονίκης κ. Στ. Αγγελούδης θα αναλάβει το Πολιτικό Γραφείο του και ο κ. Β. Γερανίδης, ο οποίος ανήκε στον κλειστό πυρήνα των «βενιζελικών» βουλευτών αλλά δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές, θα συντονίζει την επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων.
Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας των διαγραφέντων βουλευτών καθώς ο κ. Α. Λοβέρδος, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η κυρίαΑννα Διαμαντοπούλου αντιδρούν με ένταση στο ενδεχόμενο επιστροφής τους στα ψηφοδέλτια. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει πάρει θέση ακόμη αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στη λύση της θέσπισης κριτηρίων με βασικό σκεπτικό ποιοί αποδέχονται και στηρίζουν έμπρακτα τις θέσεις του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ι. Δατσέρης τοποθετήθηκε σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού καθώς δεν επιθυμούσε να εγκαταλείψει την Ιατρική, ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν θα αναλάβει θεσμικό ρόλο ο κ. Δ. Παναγιωτάκης, από τους πιο έμπιστους φίλους και συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.
Η Εκλογική Επιτροπή
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα στηριχθεί σε πολιτικά στελέχη για τις λειτουργίες και τα όργανα του κόμματος. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής στην οποία θα μετέχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και όσα στελέχη έχουν θεσμικό ρόλο όπως ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Καρχιμάκης, ο γραμματέας τής ΚΟ κ. Β. Εξαρχος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κκ. Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας και Εμμ. Μπετενιώτης, ο γραμματέας της Νεολαίας κ. Κ. Πανταζής κ.ά. Ολα τα κορυφαία στελέχη (Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου,Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής , Μ. Ανδρουλάκης κ.ά.) θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του ΠαΣοΚ και ο πολιτικός σχεδιασμός θα ανοίξει σε νέα στελέχη από διάφορους χώρους, από τη Βουλή, την κοινωνία των πολιτών, από επιστημονικούς φορείς, από συνδικαλιστικές οργανώσεις κτλ.
Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, στόχος είναι η ανανέωσή τους σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ στη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος του ΠαΣοΚ, πέρα από τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, θα κληθούν να συνεισφέρουν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει και το ΙΣΤΑΜΕ.