22 Μαρτίου 2012

Με πλούσια ατζέντα η συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη


Κωνσταντινούπολη, ΤουρκίαΜε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον αραβικό κόσμο.
«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου και διευκρίνισε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Συρία, το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, «από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και προβλήματα», όπως στα θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, όπως συμπλήρωσε. «Πρέπει να αναπτυχθούν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και από τις δυο πλευρές» είπε.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατά τις συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό αναφέρθηκαν και στο θέμα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου. Η Άγκυρα δέχεται κριτική γιατί αδυνατεί να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, έτσι, όπως γίνεται κατανοητός από τις υπόλοιπες χριστιανικές Εκκλησίες και την δυτικό κόσμο. Η αδυναμία αυτή αντανακλάται και στις αμερικανικές εκθέσεις για την θρησκευτική ελευθερία που εξακολουθούν να επικρίνουν την Τουρκία. Οι επικρίσεις αυτές ενοχλούν τον Τούρκο πρωθυπουργό, που θεωρεί ότι το θέμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων αλλαγών που έχει κάνει στην Τουρκία. 
Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Φανάρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.