Παρότι τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη στη Βραζιλία δεν είναι όσο καλά ήλπιζε η κυβέρνηση της Μπραζίλια, η χώρα κατάφερε παρόλα αυτά να ξεπεράσει τη Βρετανία στην έκτη θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Το 2011, η οικονομία της λατινοαμερικανικής χώρας εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, σημαντική υποχώρηση από το 7,5% του 2010. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, η χώρα εδραίωσε τη θέση της ως γεωργική υπερδύναμη, εντόπισε τεράστια αποθέματα πετρελαίου στον Ατλαντικό, αποπλήρωσε το χρέος της στο ΔΝΤ και ανέπτυξε αξιόπιστη διπλωματική παρουσία στη διεθνή σκηνή.
Η Βραζιλία πέτυχε επίσης να αναδείξει νέα μεσαία τάξη, η αγοραστική ισχύς της οποίας τροφοδοτεί την ανάπτυξη, παρά την υποχώηση της βιομηχανικής παραγωγής και την αναιμική παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας μαζί με τις μισθολογικές αυξήσεις και η ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης βοήθησαν στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Το 2011, 22 νέα εμπορικά κέντρα εγκαινίασαν τη λειτουργία τους, ενώ 74 νέα τέτοια κέντρα πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες τους φέτος και του χρόνου.
Η επιτυχία του τομέα λιανικών πωλήσεων δεν αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα, καθώς μεγάλες επενδύσεις σε νέους σιδηροδρόμους, λιμάνια και υδροηλεκτρικούς σταθμούς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των γερασμένων υποδομών της Βραζιλίας.
Οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής επισημαίνουν, όμως, ότι η Βραζιλία έχει την τύχη να διαθέτει την Κίνα ως βασικό της πελάτη. Οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας και σιδηρομεταλλεύματος «ευθύνονται« για το μεγαλύτερο μέρος του βραζιλιάνικου εμπορικού πλεονάσματος. Βραζιλιάνοι επιχειρηματίες προειδοποιούν, όμως, ότι το τεχνητά υπερτιμημένο εθνικό νόμισμα, το ρεάλ, αλλά και οι υψηλοί δασμοί και οι περίπλοκοι εργασιακοί νόμοι, απειλούν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Το Μουντιάλ του 2014 και οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2016, που θα φιλοξενηθούν στη Βραζιλία, θα δώσουν την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της.
από BBC