22 Μαρτίου 2012

Ο «κύριος Τάκης» που κατάκλεψε το δημόσιο - Κύκλωμα εκμεταλλευόταν μετανάστες και... κράτος!


Δημοτικοί υπάλληλοι που τα έκαναν... «πλακάκια» με ιδιώτες, κοροϊδέψαν το κράτος και εκμεταλλεύθηκαν μετανάστες που ζητούσαν μια άδεια παραμονής. Όλα έγιναν στην κοινότητα Κρυονερίου την περίοδο 2008-2010 προκύπτει από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την περίοδο 2008-2010.

Το παιχνίδι στήθηκε με αφορμή τις άδειες παραμονής. Δημοτικοί υπάλληλοι σε συνεργασία με ιδιώτες εκμεταλλεύονταν αλλοδαπούς που έκαναν αιτήσεις για να τους δοθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Έθνους.

«Αρχηγός» του κυκλώματος φέρεται να είναι ο «κύριος Τάκης», συγγενής του προϊσταμένου Διοικητικών Υπηρεσιών της κοινότητας, το όνομα του οποίου αναγραφόταν 27 φορές στο πρωτόκολλο του γραφείου αλλοδαπών, στο πεδίο που συμπληρωνόταν τα στοιχεία επικοινωνίας με τους μετανάστες.

Ο «κύριος Τάκης» γινόταν δεκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως εκπρόσωπος των μεταναστών και ήταν εκείνος που χειριζόταν τα αιτήματα για άδειες παραμονής. Μόνο που σύμφωνα με το νόμο, αυτό δε γίνεται δια αντιπροσώπου, αλλά απαιτείται να παρουσιάζεται αυτοπρόσωπος ο μετανάστης που ζητά την άδεια παραμονής.

Το κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βρήκε... λαβράκια!
- Είχαν αφαιρέσει ολόκληρο τμήμα στου πρωτοκόλλου στο γραφείο Αλλοδαπών την περίοδο 2001-2003 και οι καταχωρίσεις που βρέθηκαν αφορούσαν την περίοδο από το 2004 έως το 2010.
- Ακόμη και στις σελίδες του πρωτοκόλλου που είχαν συμπληρωθεί σε πολλές καταχωρήσεις ονομάτων δεν υπήρχε καν αιτιολογία, ενώ διαπιστώθηκε ότι πολλοί αριθμοί ήταν κενοί για να κρατηθεί για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι αιτούντες
- Δίνονταν άδειες παραμονής σε μετανάστες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και άρα κυκλοφορούσαν... ελεύθεροι κι ωραίοι κάποιοι που δεν είχαν δικαίωμα να βρίσκονται στην Ελλάδα
- Σε 207 περιπτώσεις δεν εισπράχθηκε το παράβολο που πρέπει να δώσουν οι μετανάστες, αλλά στα βιβλία φαινόταν να έχει καταβληθεί εκ των υστέρων, αλλά η ημερομηνία καταβολής ήταν άγνωστη!

Τα μέλη του κυκλώματος κρατούσαν παράτυπα τους φακέλους μεταναστών που είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια. Την περίοδο 2008-2010 αρκετοί νόμιμοι μετανάστες έκαναν τα χαρτιά τους αλλά έχασαν το δικαίωμα παραμονής γιατί οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών δεν μεταβίβαζαν τους φακέλους στη διεύθυνση μετανάστευσης μέσα στο διάστημα των 15 ημερών που ορίζει ο νόμος.

Οι φάκελοι, σύμφωνα με το πόρισμα, παραδόθηκαν μετά από... 200 μέρες και οι αιτήσεις απορρίφθηκαν! Έτσι, εκείνοι που είχαν τις προϋποθέσεις να μείνουν έφευγαν και έμεναν οι παράνομοι μετανάστες!