30 Μαρτίου 2012

Συνεχίζονται οι φυλετικές συγκρούσεις στη νότια Λιβύη


Σφοδρές συγκρούσεις στη νότια Λιβύη

Τρίπολη, Λιβύη
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Σέμπχα, στη νότια Λιβύη, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών παρά το ότι το κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση είναι ήρεμη» και ότι σύντομα θα συναφθεί εκεχειρία.

Γιατρός από το νοσοκομείο της Σέμπχα είπε στο AFP ότι «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τουλάχιστον οκτώ πτώματα έχουν φτάσει στο νοσοκομείο».
Map data ©2012 Google - Terms of Use
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει ότι έχουν φτάσει στην πόλη 1.500 πρώην εξεγερμένοι έπειτα από διαταγή του λιβυκού υπουργείου Άμυνας, όπως είχε ανακοινώσει την Τετάρτη εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Λένε όμως ότι είναι μόλις 300 άνδρες.

Παραταύτα, ο εκπρόσωπος του Μεταβατικού Συμβουλίου είχε δηλώσει ότι «η κατάσταση είναι ήρεμη» στην Σέμπχα και μίλησε για εκεχειρία. Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την απομάκρυνση όλων των ενόπλων της φυλής Τόμπου προς την πόλη Κάτρουν, που βρίσκεται νοτιότερα.

Οι συγκρούσεις μαίνονται από τη Δευτέρα μεταξύ της φυλής Τόμπου και αραβικών φυλών της πόλης και μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 150, σύμφωνα με τον τελευταίο κυβερνητικό απολογισμό που έγινε την Τετάρτη.

Οι Τόμπου εμπλέκονται από τον Φεβρουάριο σε αιματηρές συγκρούσεις με άλλες φυλές στα νότια της Λιβύης, κυρίως στις πόλεις Κούφρα και Σέμπχα. Η φυλή καταγγέλει ένα σχέδιο εθνοκάθαρσης από τις αραβικές φυλές, τις οποίες, όπως λένε οι ίδιοι, υποστηρίζουν οι λιβυκές Αρχές.

Οι αραβικές φυλές από την πλευρά του κατηγορούν τους Τόμπου ότι ζητούν ενισχύσεις από ξένους ενόπλους.
ΑΠΕ/Γαλλικό