22 Μαρτίου 2012

Νεκρός ο ύποπτος για τις δολοφονίες στην Τουλούζη

Τουλούζη, Γαλλία

Νεκρός είναι ο ύποπτος για τις δολοφονίες στην Τουλούζη καθώς μετά από μάχη με την αστυνομία σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι.
Ο 23χρονος Μοχάμεντ Μεράχ ήταν πολιορκημένος αλλά βαριά οπλισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας από τα ξημερώματα της Τετάρτης· η περιοχή είχε εκκενωθεί και οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν κρατηθεί σε απόσταση.
Ο Μεράχ θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο τριών στρατιωτών, καθώς και τριών παιδιών και ενός ραβίνου σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη.Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας (Raid) πραγματοποίησαν πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης έφοδο στο διαμέρισμα. 
Ο δράστης δεν ήταν στα κυρίως δωμάτια· οι αστυνομικοί συνέχισαν την έρευνα με προσοχή (γιατί ο χώρος θα μπορούσε να είναι παγιδευμένος) και τον αναζήτησαν στο μπάνιο όπου κρυβόταν.
Όταν πλησίασαν ο Μέραχ βγήκε οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών. Εκείνοι απάντησαν στα πυρά και ο Μεράχ πήδηξε από το παράθυρο του διαμερίσματός του, συνεχίζοντας να πυροβολεί.
Οι Αρχές εξήγησαν ότι πέθανε από μία σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό ο οποίος «βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα». Ο Μ.Μεράχ είχε δηλώσει σε αστυνομικούς ότι θέλει να πεθάνει «με τα όπλα στα χέρια». Παραταύτα η αστυνομία επιθυμούσε να τον συλλάβει ζωντανό.
Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Κλοντ Γκεάν, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι δεν είναι βέβαιος ότι ο οχυρωμένος στο σπίτι του στην Τουλούζη, Μοχάμεντ Μεράχ είναι ακόμη ζωντανός, καθώς η αστυνομία δεν είχε επαφή μαζί του στη διάρκεια της νύχτας.
Η περιοχή γύρω από το διαμέρισμα είχε εκκενωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης όταν η αστυνομία απομάκρυνε τους κατοίκους στα γύρω διαμερίσματα για την ασφάλεια τους.
Την ευθύνη ανέλαβε οργάνωση
Μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες στην Τουλούζη και κάλεσε τη Γαλλία να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στους μουσουλμάνους, την οποία χαρακτηρίζει «εχθρική».
Το κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο υπογράφεται από την οργάνωση Τζουντ-αλ-Χιλάφα («Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου"). Στο παρελθόν η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Καζακστάν. Η ιστοσελίδα Shamikh που φιλοξενεί την ανακοίνωση δημοσιεύει τακτικά και διάφορα κείμενα της Αλ Κάιντα.
Σε συνομιλίες με τους αστυνομικούς την Τετάρτη ο Μεράχ έλεγε ότι έκανε την επίθεση στο σχολείο γιατί ήθελε να εκδικηθεί τον θάνατο παιδιών στην Παλαιστίνη. Ακόμη υποστήριξε ότι είχε εκπαιδευτεί στο Ουαζιριστάν του Πακιστάν, περιοχή με έντονη δραστηριότητα εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων.
Άλλες πληροφορίες τον έφεραν να έχει συλληφθεί το 2007 στο Αφγανιστάν και να έχει αποδράσει μερικούς μήνες αργότερα, ωστόσο ο δικηγόρος του τις διέψευσε.
Το πρώτο θύμα του στις 11 Μαρτίου ήταν ένας στρατιωτικός. Ο Μέραχ πλησίασε δήθεν σαν υποψήφιος αγοραστής της μοτοσικλέτας του στρατιωτικού και τον σκότωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Λίγες ημέρες αργότερα σκότωσε άλλους δύο στρατιωτικούς που ήταν στην ουρά ενός ΑΤΜ. Τα θύματα είχαν καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική.
Μάρτυρες είχαν αναφέρει –και οι Αρχές επιβεβαίωσαν την Πέμπτη– ότι είχε στο λαιμό του κρεμασμένη μία κάμερα ή φωτογραφική μηχανή με την οποία βιντεοσκοπούσε τα εγκλήματα.