30 Μαρτίου 2012

Νέες αιματηρές φυλετικές συγκρούσεις στη νότια Λιβύη


Τρίπολη, Λιβύη
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών στην πόλη Σέμπχα στη νότια Λιβύη, ανέφερε γιατρός τοπικού νοσοκομείου.

Μόνο την Τρίτη σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 63, αντίστοιχος ήταν ο αριθμός των θυμάτων τη Δευτέρα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ πρώην μαχητών από τη Σέμπχα και μελών της φυλής Τόμπου ξέσπασαν την Κυριακή όταν ένας άνδρας από τη Σέμπχα σκοτώθηκε στη διάρκεια καβγά για ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50 ανθρώπους.

Στο μεταξύ ο Ίσα Αμπντελματζίντ Μανσούρ, ηγέτης της φυλής Τόμπου, κατήγγειλε στο AFP σχέδιο εθνοκάθαρσης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που έχει στόχο τη φυλή του ενώ απείλησε ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους στη νότια Λιβύη.

«Ανακοινώνουμε ότι το Μέτωπο των Τόμπου για τη Σωτηρία της Λιβύης αναλαμβάνει ξανά δράση για να προστατεύσει τους Τόμπου από την εθνοκάθαρση και αν αυτό συμβεί θα ζητήσουμε διεθνή επέμβαση και θα εργαστούμε για τη δημιουργία ενός κράτους όπως το Νότιο Σουδάν», δήλωσε.

Οι Τόμπου, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι και ζουν στη Λιβύη, στο βόρειο Τσαντ και τον Νίγηρα, έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι επιθυμούν να αποσχιστούν.