11 Μαρτίου 2012

Βουλιάζει το κέντρο από τους λαθρομετανάστες

Να προωθησουν αμέσως την κατασκευη κέντρων υποδοχής, ώστε να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τον Εβρο στην πλατεία Ομονοίας, ζητούν οι επαγγελματίες. Οπως τονίζουν, «παρά την κρίση, τα δίκτυα του σύγχρονου δουλεμπορίου έχουν μείνει ανέπαφα». Την άμεση....
επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαχείριση του δυσβάστακτου μεταναστευτικού ζητούν παραγωγικοί φορείς της Αθήνας, συνδέοντας ευθέως την κατάντια του κέντρου με τη συνεχιζόμενη ροή λαθρομεταναστών και το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, διαμηνύουν έμποροι, καταστηματάρχες, ξενοδόχοι κι επιχειρηματίες του κέντρου, ζητώντας από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη και κάθε άλλο αρμόδιο μέλος της κυβέρνησης να προωθησουν άμεσα την κατασκευη των κέντρων υποδοχής και κράτησης και να διαμορφώσουν μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, απορροφώντας τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται διαθέσιμα στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η στρόφιγγα που οδηγεί καθημερινά πλήθη ανθρώπων από τον Εβρο στην πλατεία Ομονοίας πρέπει να κλείσει. Η παράνομη μετανάστευση συνιστά για το κεντρο της Αθήνας τεράστιο πρόβλημα, ίσως μεγαλύτερο ακόμη και από το δημοσιονομικό. Καθώς δεν υπάρχουν πια δουλειές, οι περισσότεροι στρέφονται αναγκαστικά στα κυκλώματα της παρανομίας», τονίζει ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας, που έχει περί τα 7.000 μέλη, επιχειρηματίες και κατοίκους του κέντρου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, το δεύτερο τρίμηνο του 2011 συνελήφθησαν στον Εβρο 10.582 λαθρομετανάστες

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, το δεύτερο τρίμηνο του 2011 συνελήφθησαν στον Εβρο 10.582 λαθρομετανάστες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, άλλωστε, των διωκτικών αρχών, τα δίκτυα του σύγχρονου δουλεμπορίου έχουν μείνει σχεδόν ανέπαφα από την πρωτοφανή κρίση που γονατίζει την Ελλάδα. Κύρια πύλη εισόδου παραμένουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, όπου το 2011 εντοπίστηκαν περίπου 55.000 παράνομοι μετανάστες, αριθμός κατά 16,8% αυξημένος σε σχέση με το 2010.

Αντίθετα, τα θαλάσσια σύνορα φαίνεται πως έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί από τα κυκλώματα, αφού το 2011 συνελήφθησαν μόλις 1.030 άτομα στα ελληνικά νησιά έναντι 5.190 το 2010.

Η αλλαγή αυτή, στους δρόμους του σύγχρονου δουλεμπορίου, έγινε εμφανής από το 2010, όταν η πίεση στον Εβρο γιγαντώθηκε, με πάνω από 300 άτομα να περνούν τα σύνορα κάθε ημέρα.
Βουλιάζει το κεντρο από τους λαθρομετανάστες

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και οι δυνάμεις της Frontex (ο οργανισμός της ΕΕ για την ασφάλεια των συνόρων) εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Αρχικά, στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011, καταγράφηκε μια μείωση στους αριθμούς των συλληφθέντων. Στη συνέχεια, όμως, η πίεση των κυκλωμάτων αυξήθηκε ξανά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, το δεύτερο τρίμηνο του 2011 συνελήφθησαν στον Εβρο 10.582 λαθρομετανάστες, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχαν εντοπιστεί 6.057. Το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε εκ νέου αύξηση, αφού 18.509 άτομα διέσχισαν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.

Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί, ακολουθούν οι Πακιστανοί, ενώ αρκετοί έρχονται επίσης από το Μπαγκλαντές, την Αλγερία και το Μαρόκο. Πάνω από το 60% των Αφγανών που συλλαμβάνονται στον Εβρο, λέει η Frontex, ζούσαν νόμιμα ή παράνομα στο Ιράν, το οποίο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει η ιρανική κυβέρνηση κατά των Αφγανών.

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες της Frontex αναφέρουν πως οι Πακιστανοί λαθρομεταναστες είναι κυρίως νέοι άνδρες άνεργοι που κατάγονται από το βορειοανατολικό Πακιστάν.

Παρ’ όλα αυτά, κι άλλες πολλές εθνικότητες έκαναν την εμφάνισή τους στα χερσαία σύνορα του Εβρου το τρίτο τρίμηνο του 2011, καθώς το σημείο γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό για τα κυκλώματα.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ....Χωνευτήρι της κρίσης

«Το κέντρο της Αθήνας λειτουργεί ως χωνευτήρι όλων των εκδοχών της κρίσης που διέρχεται η ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα της πόλης είναι πολυεπίπεδο, άρα πολυεπίπεδη είναι και η απάντηση στο πρόβλημα. Δεδομένων των νέων οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, κινούμαστε σε δύο άξονες: στη λειτουργία του δήμου ως κόμβου κοινωνικής αλληλεγγύης, για συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από άλλους από την κρίση και στην οικονομική αναζωογόνηση του κέντρου, προκειμένου να καταστεί και πάλι βιώσιμο. Μη νομίζετε ότι στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε πάντοτε τη στήριξη που απαιτούν οι συνθήκες», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ FRONTEX....Πέρασμα για την Ευρώπη η Ελλάδα

«Οι πιάτσες της παρανομίας στο κέντρο μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο, ανάλογα με την παρουσία της Αστυνομίας» τονίζει ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών, Δ. Νικολακόπουλος

Οι περισσότεροι από τους λαθρομεταναστες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως χώρα?τράνζιτ, λένε οι άνθρωποι της Frontex. Μένουν στην Ελλάδα προσωρινά, ελπίζοντας να βρουν σύντομα τις επαφές με τους δουλεμπόρους, αλλά και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που πρέπει να πληρώσουν, ώστε να δραπετεύσουν ξανά. Αρκετοί εγκλωβίζονται μέσα από αυτές ή και άλλες διαδικασίες για τα καλά στη χώρα μας και μοιραία μπλέκουν στα εγκληματικά κυκλώματα που λυμαίνονται το κέντρο.

«Οι πιάτσες της παρανομίας στο κέντρο μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο, ανάλογα με την παρουσία της αστυνομίας, η οποία είναι αυξημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα σχεδόν ανύπαρκτη. Πάγιο αίτημά μας παραμένει η 24ωρη αστυνόμευση», τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος. Οπως συμπληρώνει ο ίδιος, το πρόβλημα δεν λύνεται, απλώς μεταβιβάζεται από το ένα σημείο στο άλλο.

«Περπατώντας από Μεταξουργείο προς Θησείο ό,τι βλέπω γύρω μου είναι άθλιο και θλιβερό. Βρωμιά, εγκατάλειψη, χρήση ναρκωτικών. Το κέντρο έχει ρημάξει», λέει η ηθοποιός Αννα Βαγενά, που μένει στο Μεταξουργείο. Η Πειραιώς από την Ομόνοια σχεδόν μέχρι το Γκάζι έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο ναρκοπάζαρο, εξηγεί. Στους κάθετους δρόμους γίνεται η χρήση. Η οδός Κολωνού, από την άλλη, έχει γεμίσει πορνεία. «Κατά καιρούς ορίζονται περιοχές και γκετοποιούνται. Σαν να παραχωρούνται. Από ποιους άραγε;», αναρωτιέται η ηθοποιός.

Καθημερινά είναι τα κρούσματα μικροκλοπών στην Ομόνοια, θα πει και ο Γιάννης Καραβέλης, που διατηρεί περίπτερο εκεί. «Κυρίως τις πολύ πρωινές ώρες, στα πεζοδρόμια της Πειραιώς, από τη Σωκράτους μέχρι την Ομόνοια, δεκάδες τσάντες, τσαντάκια και πορτοφόλια κάνουν φτερά. Μπορεί να κλέψουν και 30 τσάντες σε μία ημέρα».

ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ...89,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Ποσό 89,8 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για το 2012, έναντι 83,7 εκ. το 2011. Οπως αποκάλυψε ο Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει τεχνική συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η χρηματοδοτική ροή προκύπτει από τέσσερα Ταμεία.

Από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (αναμόρφωση χώρων κράτησης, κατασκευή κέντρων για αναγνώριση εισερχομένων κ.λπ.) είναι στη διάθεση της Ελλάδας 40,9 εκ. το 2011 και 44,7 εκ. το 2012.

Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής (προγράμματα εθελούσιου επαναπατρισμού, αναμόρφωση χώρων κράτησης κ.α.), βρίσκονται στη διάθεσή μας 24,9 εκ. το 2011 και 37,3 εκ. το 2012. Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων δικαιούμαστε 14,6 εκ. το 2011 και 3,6 εκ. το 2012, ενώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (δράσεις για τους νόμιμους μετανάστες) βρίσκονται στη διάθεσή μας 3,2 εκ. ευρώ το 2011 και 4,1 το 2012.

Συνολικά, ως το 2013, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 322 εκ. ευρώ και από τα τέσσερα Ταμεία. Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πακέτο χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020, καθώς αναμένεται να αγγίξει για όλη την Ευρώπη τα 10.9 δισ., αυξημένο κατά 40% από το υπάρχον πλαίσιο 2007-2013.

54.974 πρόσφυγες συνελήφθη-σαν το 2011 στον Εβρο έναντι 47.079 το 2010
Το 46% των συλληφθέντων το τρίτο τρίμηνο του 2011 ήταν Αφγανοί, που ήθελαν να πάνε σε Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αγγλία
200 πρόσφυγες την ημέρα διέσχιζαν τον Εβρο το περασμένο καλοκαίρι
ETHNOS Γιαννης Φωσκολος