7 Φεβρουαρίου 2017

Ανάπτυξη και επενδύσεις! Το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία ύψους 152 εκατ. ευρώ.

Την ενοχή των δυο βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης Energa -Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρου για κακουργηματικές πράξεις αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτωνμε απόφασή του.
 Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απειλούνται με ισόβια αν το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό! 
 
Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους. 
 
Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε στο δικαστήριο να απορριφθεί κατά ένα μέρος το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή μέρος των χρημάτων που κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν από το ελληνικό δημόσιο.
 
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρημάτων μόνο ως προς το αδίκημα της λαθρεμπορίας (και όχι της υπεξαίρεσης), όπως ζητούσαν οι κατηγορούμενοι. 
 
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι με την έναρξη της δίκης γνωστοποίησαν ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ, που όπως υποστηρίζουν είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς
 
Ειδικότερα, με την απόφαση: 
-Ένοχος για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κρίθηκε ο Βασ. Μηλιώνης. Ακόμη, ένοχοι για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα κρίθηκαν οι Στ. Σιαφάκας και Αχ. Φλώρος. Για συναυτουργία στην υπεξαίρεση ένοχοι κρίθηκαν οι Άρης Φλώρος και Ν. Δεκόλης. 
-Για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αρ. Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Ν. Δεκόλη.  
-Ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κρίθηκαν οι  Αρης Φλώρος, Αχ. Φλώρος, Χρ. Σιαφάκας, Στ. Σιαφάκας,  Ν.Δεκόλης καθώς και πέντε ακόμη κατηγορούμενοι.
 
Τέλος, με την απόφαση, 8 από τους 19 συνολικά κατηγορούμενους κρίθηκαν πλήρως αθώοι. 
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τη δράση των κατηγορουμένων το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία ύψους 152 εκατ. ευρώ.
 
Ειδικότερα και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κ.κ. Φλώρος και Μηλιώνης ως εκπρόσωποι των δυο ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ εισέπρατταν από το 2006 έως το 2011 από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ηλεκτρικής ενέργειας) και το τέλος ακίνητης περιουσίας, (γνωστό τότε ως ΕΤΗΔΕ) δεν κατέβαλαν ποτέ ως όφειλαν τα χρήματα αυτά στα κρατικά  ταμεία.