13 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Μία πρώτη συνάντηση με τους πολιτιστικούς φορείς της Αιγύπτου αλλά και τους αντίστοιχους ελληνικούς φορείς που "μεταλαμπαδεύουν" την Ελλάδα στην Χώρα του Νείλου, θα έχει την προσεχή εβδομάδα, από 13 έως 17 Φεβρουαρίου, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Ο κ. Τσουκαλάς, που είναι και Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα γίνει δεκτός και από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, από τον οποίο και θα ξεκινήσει το επίσημο κομμάτι της επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι στην παραθαλάσσια αυτή πόλη της Αιγύπτου, που κάποτε έσφυζε από το ελληνικό στοιχείο, και διατηρεί ακόμη την πολυπολιτισμικότητά της, βασισμένη στην ελληνική παρουσία του τότε και του τώρα, λειτουργεί από δημιουργίας της ένα παράρτημα, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει πολλοί Αιγύπτιοι σπουδαστές ελληνικής γλώσσας, ενώ είναι πολλές και σημαντικές και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί, στο ιστορικό κτίριο, στην οδό Φουάντ, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Έτσι, με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους εκπροσώπους του φορέα στην Αίγυπτο, όπου επικεφαλής είναι η κα Σταυρούλα Σπανούδη, για νέες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την παρουσία του ΕΙΠ στην Αίγυπτο.

Με το ίδιο σκεπτικό και με την προσμονή της μεγαλύτερης συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Τσουκαλάς θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννη Παπαδόπουλο και το ΔΣ της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας, ενώ θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους αντίστοιχων πολιτιστικών φορέων από την πόλη, όπου θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και του ευρωπαϊκού φορέα της Άννας Λιντ, οι Διευθυντές των διαφορετικών τμημάτων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Alex-Med & Alexandria Centrefor Hellenistic Studies, ο Πρόεδρος του κλασσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και η Διευθύντρια της Όπερας της πόλης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ θα συναντήσει τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, ενώ θα επισκεφθεί και τα ελληνικά σχολεία στο ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι.

Φυσικά, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο Σπίτι του Καβάφη, την ευθύνη για το οποίο έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, αλλά και στο Βυζαντινό Μουσείο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στο Κάιρο, ο κ. Τσουκαλάς θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, ενώ θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Λαμπρινή Κομίνη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, καθώς και την Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Σοφιανού - Μπελεφάντη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ