15 Φεβρουαρίου 2017

Παλαιστινιακό: Δεν επιμένει πλέον ο Λευκός Οίκος σε λύση δύο κρατών

Ουάσινγκτον
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έδειξε πως η αμερικανική ηγεσία απομακρύνεται από το να θέτει ως προϋπόθεση τη λύση των δύο κρατών για επίλυση του Παλαιστινιακού: «Στόχος είναι η ειρήνη, είτε έρθει με τη μορφή των δύο κρατών είτε κάπως αλλιώς» είπε ο αξιωματούχος -κάτι που, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τραμπ υποδέχεται την Τετάρτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επίσκεψη στην οποία το Ισραήλ έχει επενδύσει αρκετά. Η σχέση Νετανιάχου με τον Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή και τώρα είναι η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου βρίσκεται στην ισραηλινή πρωθυπουργία ενώ στις ΗΠΑ κυβερνά ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο στόχος για λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό ήταν πάντοτε η βάση τόσο της προσέγγισης των ΗΠΑ και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας όσο και η αφετηρία όλων των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν προχωρήσει.

Μιλώντας ωστόσο πριν την επίσκεψη Νετανιάχου, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έδειξε, όπως μεταδίδουν τόσο το Reuters όσο και το Associated Press (AP), πως δεν θεωρείται πλέον «εκ των ων ουκ άνευ» η λύση δύο κρατών.

Τελικός στόχος, ανέφερε ο αξιωματούχος, είναι η ειρήνευση στην περιοχή, «είτε αυτό θα έρθει με τη μορφή λύσης δύο κρατών, εάν αυτό επιθυμούν τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε κάπως αλλιώς». Ο Τραμπ, προσέθεσε, «δεν θα προσπαθήσει να υπαγορεύσει λύση» στο Παλαιστινιακό.

Καθώς απομάκρυνση από τον όρο για λύση δύο κρατών θα σήμαινε, αν επιβεβαιωθεί, μεταστροφή της στάσης των ΗΠΑ, φαίνεται ότι εξεπλάγη μέχρι και το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο AP επικαλούμενο τρία στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών «εξεπλάγη» με την αναφορά από τον αξιωματούχο του Τραμπ και ζήτησε διευκρινίσεις από το Λευκό Οίκο, δηλώνοντας άγνοια για αλλαγή θέσης στο Παλαιστινιακό.

Οποιαδήποτε χαλάρωση της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ θα εξόργιζε περαιτέρω τους Παλαιστίνιους. Η νέα ηγεσία στην Ουάσινγκτον είχε εμφανιστεί θετική στο να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως «αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ» και στην αρχή είχε σιωπήσει (σε αντίθεση με τον Ομπάμα) σε κινήσεις συνέχισης του εποικιστικού προγράμματος -για να δηλώσει έπειτα πως οι κινήσεις «ίσως να μην βοηθούν» στην επίλυση της σύγκρουσης.
Newsroom ΔΟΛ